Με τη νέα ΚΑΠ νέο ξεκίνημα και για την κτηνοτροφία

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Καμπούρη και μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Ιατρίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, η αντιπρόεδρος κ. Δήμητρα Χαλικιά και ο γενικός διευθυντής κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε στους κτηνοτρόφους τις πρόσφατες δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξή τους και οι οποίες δίνουν λύση σε χρόνια προβλήματά τους όπως:

Η οριστική νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς πρόστιμο.
Η απλοποίηση αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Πλέον δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για ίδρυση νέας κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενης. Αρκεί μια απλή αίτηση-δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
Η θέσπιση, για πρώτη φορά, πλαισίου για την ίδρυση και αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ειδικά για τον τομέα της κτηνοτροφίας και τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσής του.

Η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε στο ζήτημα των βοσκοτόπων και ανέλυσε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει καθώς και τις ενέργειες του Οργανισμού για την επίλυσή τους.

Τέλος, ο Ειδικός Γραμματέας ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών και τα μικρά στοχευμένα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία περιλαμβάνει η τελευταία πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας παραμένει βασική προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ. Παραγωγοί και Πολιτεία, διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, συνεργαζόμαστε και προχωράμε μπροστά. Αντιμετωπίζουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας. Δώσαμε τολμηρές λύσεις σε χρόνιες παθογένειες. Είμαι πεπεισμένος ότι με την αξιοποίηση και των δυνατοτήτων της νέας ΚΑΠ είναι εφικτό ένα νέο ξεκίνημα στην κτηνοτροφία σε στέρεες βάσεις».