ΔΗΜΑΡ: Διαφωνεί με τον συμψηφισμό ασφαλιστικών οφειλών με τις κοινοτικές ενισχύσεις

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

agrotis

Την διαφωνία της με τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών οφειλών με τις κοινοτικές ενισχύσεις εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα επισημαίνει στην ανακοίνωσή της:

"Πληθαίνουν οι πληροφορίες για πιέσεις της τρόικα και ειδικά του ΔΝΤ για συμψηφισμό των ασφαλιστικών οφειλών 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ που υπερβαίνουν τα 510 εκ. ευρώ με τις κοινοτικές ενισχύσεις του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποκρουστούν από την ελληνική κυβέρνηση γιατί θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα, με δυσμενείς συνέπειες μεταξύ των άλλων στις εξαγωγές και στο εμπορικό ισοζύγιο.

Η αποδοχή μιας τέτοιας απαίτησης εγείρει, εξάλλου, σοβαρά ζητήματα:

α) νομιμότητας βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα κοινοτικά χρήματα, ενώ επιπλέον δεν μπορούν να παρακρατηθούν χρήματα χωρίς την έγγραφη συναίνεση των παραγωγών.

β) αλλοίωσης του ανταγωνισμού εις βάρος των αγροτών της χώρας μας σε σχέση με τους αγρότες των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.

Για το υπαρκτό πρόβλημα των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης με ειδικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες αγρότες, θα είναι νόμιμοι και δεν θα αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό εντός Ε.Ε.

Σημείωση: Η αγροτική πολιτική είναι ο τομέας με τον μεγαλύτερο βαθμό ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για τον λόγο αυτό οι ενισχύσεις δίνονται μέσω του Πυλώνα Ι (ενιαία ενίσχυση) και ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και δεν επιτρέπονται εθνικές ενισχύσεις που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό. Οι κοινοτικές ενισχύσεις προς τους αγρότες της χώρας μας μέσω του Πυλώνα Ι ανέρχονται σε περίπου 2,2 δις ετησίως και είναι αναγκαίες (χωρίς να αρκούν βέβαια μόνο αυτές) για τη στήριξη των αγροτών και την παραμονή τους στη παραγωγική διαδικασία όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.".