Χαρακόπουλος: Κάνουμε πιο ελκυστικές και λειτουργικές τις Οργανώσεις Παραγωγών

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στην αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών καθώς και την εθνική στρατηγική για τα επιχειρησιακά τους προγράμματα. Η Απόφαση υπεγράφη και από το συναρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Με τη συγκεκριμένη Απόφαση μειώνεται ο αριθμός των μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, προκειμένου αυτές να είναι περισσότερο ευέλικτες, ενώ δίνεται παράταση ενός έτους, έως το τέλος του 2014, στην ισχύουσα εθνική στρατηγική για την υλοποίηση βιώσιμων επιχειρησιακών προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας των τρεχουσών εθνικών στρατηγικών (2005-2013) υφίσταται μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος Κανονισμός της Ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών, όπως προβλέπεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Με την ΚΥΑ επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών σύμφωνα με την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας με την οποία καταργούνται όλες οι διατάξεις του νόμου 4015/2011 περί συνεταιρισμών που αναφέρονται στις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, καθώς υπήρξαν δυσχέρειες λόγω του απαιτούμενου αριθμού για τη σύσταση και αναγνώρισή τους. Συγκεκριμένα, αρκετές Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών με αριθμό μελών κάτω του 20, αν και λειτουργούσαν αποτελεσματικά και ανταποκρίνονταν με ευελιξία στις ανάγκες της αγοράς, είχαν στερηθεί της δυνατότητας αναγνώρισης και λειτουργίας. Στο νέο πλαίσιο, βάσει της υπογραφείσας Απόφασης μειώνεται, από 20 σε 10, ο ελάχιστος αριθμός μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών:
βιολογικών οπωροκηπευτικών,
μανιταριών,
καρπών με κέλυφος και
υποτροπικών φυτών.

Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής και ειδικότερα του τομέα των οπωροκηπευτικών. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να τις καταστήσουμε πιο ελκυστικές και λειτουργικές. Θέλουμε οι παραγωγοί να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μπουν πιο δυναμικά στην αγορά. Μέσω της υλοποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να αναβαθμίσουν περαιτέρω ποιοτικά το παραγόμενο προϊόν τους και να το προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τόσο στην εγχώρια, όσο και την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Θέλουμε ανταγωνιστικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να τα προσφέρουν αλλά και να τα αναδείξουν στην Ελλάδα και τον κόσμο».