Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Β. Ελλάδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

anergia

Η Βόρεια Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και οι εργαζόμενοι έχουν χρεοκοπήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων των βορειοελλαδίτικων πόλεων, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου που οργανώνουν τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ - ΕΔΟΘ), στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα Βενιζέλου, την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων τόνισαν ότι η κατάσταση των εργαζομένων στη Β. Ελλάδα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο. Η ανεργία αυξήθηκε, πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, η "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αδυνατούν να παρέμβουν λόγω έλλειψης προσωπικού (σε πολλούς νομούς είναι δύο ή ένας) και υποδομής (δεν διαθέτουν αυτοκίνητα για να μετακινούνται και να κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις).

Με βάση τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων η ανεργία στη Β. Ελλάδα έχει ως εξής: Θεσσαλονίκη (πολεοδομικό συγκρότημα) 36%, Γιαννιτσά 56%, Δράμα 50%, Ροδόπη 46%, Σέρρες 42-46%, Ξάνθη 40%, Εβρος 40%, Κοζάνη 38%, Καστοριά 35-40%, Φλώρινα 38% (80% στους νέους), Βέροια 35-36%, Εδεσσα 35%, Χαλκιδική 35% τον χειμώνα και 20% το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, χαρακτήρισε "έγκλημα" την εκκαθάριση εν λειτουργία και ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στον εισαγγελέα και θα ζητήσει να καταλογισθούν ποινικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος είπε ότι Σερραίοι εργαζόμενοι πηγαίνουν για δουλειά στη Βουλγαρία, επειδή τα μεροκάματα είναι υψηλότερα.

Στη Ροδόπη γίνεται "πλιάτσικο" στα κλειστά εργοστάσια και οι μηχανές μεταφέρονται στη Βουλγαρία, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός.

Στον Βόρειο Εβρο, οι κάτοικοι πηγαίνουν για αγορές στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εβρου Απόστολος Γκιγκούδης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Αγγελος Πράτσας επεσήμανε ότι η κοινωνία του νομού "σπαράσσεται" για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές.

Στο νομό Ημαθίας δεν έγινε καμιά επένδυση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δημήτρη Ταχματζίδη.

Στους νέους της Κοζάνης, η ανεργία είναι 75%, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Αθανάσιος Κολιόπουλος. Στα υψηλά ποσοστά της "μαύρης" εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Γιώργος Μαλέας.

Η Φλώρινα έχει αφεθεί στην τύχη της, διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπύρος.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι πολιτικές των μνημονίων δεν βελτιώνονται, δεν διορθώνονται, μόνο ανατρέπονται.

πηγή: enet.gr