Δυναμική είσοδος των μονόωρων μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

aithoysa

Νέα δυναμική «είσοδος» στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων αλλά και των Λυκείων της χώρας τα ...μονόωρα μαθήματα. Μονόωρα μαθήματα φυσικά πάντα υπήρχαν στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων, αλλά σε περιορισμένο αριθμό, καθώς αποτελούσαν μαθήματα στα οποία κανείς εκπαιδευτικός τελικά δεν εμβάθυνε (και πως να το κάνει άραγε με μια ώρα διδασκαλίας κάθε εβδομάδα;)

Πλέον τα μονόωρα μαθήματα γίνονται 6 στην Α΄Γυμνασίου (καθώς στα τέσσερα παλαιά, προστίθενται δύο νέα, η Φυσική και το μάθημα του πρότζεκτ). Στη Β΄Γυμνασίου γίνονται 8, πριν ήταν πέντε (ένα μάθημα που διδασκόταν δύο ώρες γίνεται τώρα μονόωρο, η οικιακή οικονομία, και προστίθεται η Βιολογία και το μάθημα του πρότζεκτ). Στην Γ΄Γυμνασίου γίνονται έξι συνολικά (4 παλαιά, η βιολογία από δίωρο γίνεται μονόωρο και προστίθεται η τεχνολογία).

Τα περισσότερα μονόωρα μαθήματα δεν προβλέπεται από το υπουργείο να εξετάζονται γραπτά στο τέλος της χρονιάς στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις, οπότε μπαίνουν αυτομάτως σε μία «υποδεέστερη» κατηγορία.

Εφέτος με το «κόψε-ράψε» στα μαθήματα των σχολείων και προφανέστατα λόγω της ανάγκης να μετριαστούν κάποιες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και επιστημονικών ενώσεων, τα μαθήματα αυτά αυξήθηκαν θεαματικά.

πηγή: tovima.gr