Οδοί και ανάπλαση στην πόλη των ευγενικότερων Ελλήνων οδηγών

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

 dromos22

Του Γιάννη Παπαγιάννη

Οι πολίτες της Βέροιας πετύχαμε με τη συμπεριφορά μας ως πεζοί και οδηγοί να δημιουργήσουμε συνθήκες ευγένειας, πολιτισμού και ασφάλειας στους δρόμους της πόλης μας. Δίνουμε προτεραιότητα, αποφεύγουμε τα άσκοπα κορναρίσματα και σταματάμε στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί, στοιχεία ασυνήθιστα σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και αυτονόητα στις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Στην πόλη των ευγενικών οδηγών όμως υπάρχουν πλείστα κακώς κείμενα στους δρόμους της.

Το οδικό δίκτυο πάσχει από τη λήθη της δημοτικής Αρχής, καθότι παρόλο που είναι εδώ και πολλά έτη γεμάτο λακκούβες, μπαλώματα, ανάποδες κλίσεις και εστίες συγκέντρωσης υδάτων και ακαθαρσιών, δεν παρεμβαίνει ουδείς για μια στοιχειώδη ασφαλτόστρωση και περιποίηση. Σχεδόν όλες οι διαβάσεις πεζών έχουν ξεθωριάσει ή σβηστεί ολοσχερώς. Σε πολλά σημεία υπάρχει μία διάβαση δίπλα στην άλλη, ιδίως μετά την ανάπλαση, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση και κίνδυνος διέλευσης σε πεζούς και οδηγούς. Αλλού η διάβαση οδηγεί απευθείας σε παρτέρι με γρασίδι, αν είναι δυνατόν, και όχι σε πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι πεζοί να κινδυνεύουν αναγκαζόμενοι να περπατούν επί του οδοστρώματος. Σε διάφορες διασταυρώσεις αδυνατούν τα οχήματα, μετά την ανάπλαση, να στρίψουν, με αποτέλεσμα να χτυπούν στις γωνίες και να υφίστανται φθορές. Σε οδούς μεγάλης κυκλοφορίας με δυσκολία διέρχονται ταυτόχρονα δύο οχήματα από αντίθετες κατευθύνσεις και εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους, καθότι ο δρόμος φρακάρει χωρίς σοβαρή αιτία, με το παραμικρό. Οι κλίσεις των υδάτων στους δρόμους, μετά την ανάπλαση, διοχετεύουν ενίοτε τα ύδατα απευθείας στις πυλωτές και τις εισόδους των οικοδομών.

Η ανάπλαση δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, συνεπώς υπάρχουν τεχνικά και νομικά περιθώρια από τους αρμοδίους του Δήμου να αξιώσουν από τους υπεύθυνους του έργου να αποκαταστήσουν πλήρως κάθε τεχνική ατέλεια και λεπτομέρεια. Πρέπει παράλληλα οι υπηρεσίες του Δήμου επειγόντως, πριν την έλευση του χειμώνα, να δράσουν για την αποκατάσταση της τραγικής εικόνας του οδικού δικτύου της πόλης μας και να βάψουν όλες τις διαβάσεις πεζών.