Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στην Θέρμη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΧΟΡΟΣ

 pox thermi

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου πήρε μέρος στο 1ο φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που οργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Θέρμης την Παρασκευή 31-8-2013 στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα στη Θέρμη Θεσ/νίκης.

Ήταν μια πάρα πολύ καλή εκδήλωση, στην οποίαν συμμετείχαν συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Αρνισσας, Χορευτικός Όμιλος Θέρμης, Μορφωτικός Σύλλογος Μυρίνης Θεσσαλίας, Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας).
Ο ΠΟΞ συμμετείχε με 20μελές συγκρότημα (κάτω από τις οδηγίες του χοροδιδασκάλου του Τσιαμήτρου Γιάννη) και παρουσίασε τους βλάχικους χορούς του Βερμίου, οι οποίοι χορεύονταν στις δεκαετίες 50, 60 &70 στα βλαχοχώρια τους Βερμίου αλλά και στον μεσοπόλεμο (Μπεράτικο, Ζαχαρούλα, Μωραϊτικο, Καραπατάκι, Τσάμικο, Σίρμπα) και απέσπασε τον θαυμασμό και την ικανοποίηση των παρευρισκομένων θεατών και ειδικών του παραδοσιακού χορού, για την αυθεντικότητα της όλης παρουσίασης του.

Επιπρόσθετα ο Χορευτικός Όμιλος Θέρμης έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες συλλόγους να παρουσιάσουν και την τοπική τους παράδοση με δική τους έκθεση σε Stands. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου παρουσίασε μια αναπαράσταση ενός βλάχικου παραδοσιακού χώρου με σοφρά, βλάχικη πίτα, πινακωτή με ζυμωτά ψωμιά, γκιούμι, γκλίτσες, φτσέλα, κιλίμια και σάσμες). Ταυτόχρονα ο Τάσος Τυφλίδης παρουσίασε δικές του κατασκευές από πηλό με παραδοσιακή θεματολογία, ενώ η κόρη του Αλεξάνδρα εξέθεσε κοσμήματα δικής της έμπνευσης.