"Τρωάδες" στις 9/9 στην Βέροια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ

troades-genesis-mesaia

Η παράσταση "Τρωάδες" του Ευριπίδη θα φιλοξενηθεί την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους στην Βέροια, σε ελεύθερη απόδοση Αλέξη Μίγκα από το θέατρο "Γένεσις" (με την υποστήριξη του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας).

Από το 415πχ που ο Ευριπίδης έγραψε τις 'Τρωάδες' μέχρι σήμερα το 2013 η ανθρωπότητα παρακολουθεί με τρόμο και αγανάκτηση άδικους και βρώμικους πολέμους που εξαπολύουν οι ισχυροί του κόσμου εναντίον μικρών και αδύναμων λαών, με γνώμονα τα συμφέροντά τους.

Από τη Γάζα ως τη Βαγδάτη και από το Βιετνάμ ως τα πρόσφατα γεγονότα και τις αναταραχές στις χώρες της Μεσογείου και του Αραβικού κόσμου, ο πόνος είναι ο ίδιος.

Αυτό τον πόνο, αυτή την οδύνη, η παράσταση την εκφράζει με εικόνες σημερινές, με ήχους, μουσικές και τραγούδια από τις παραδόσεις λαών που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου, μανάδων που θρήνησαν πάνω από αιματοβαμμένα κορμιά παιδιών και αντρών αγαπημένων. Και ο χορός που αποτελείται από γυναίκες της Τροίας, είναι στην πραγματικότητα γυναίκες του Ιράν, της Σερβίας, της Παλαιστίνης, γυναίκες-θύματα απ όλο τον κόσμο. Δεν θέλαμε να κάνουμε άλλη μια παράσταση που ο εφησυχασμένος θεατής θα 'απολαύσει', αλλά στόχος μας είναι ο κάθε θεατής μας να συγκλονιστεί, να προβληματιστεί και να νιώσει ότι όλα αυτά που γίνονται, έστω και μακριά απ' αυτόν, πρέπει να τον αφορούν. Κανείς δεν μπορεί πια να κοιμάται ήσυχος... Ήδη ο οικονομικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει τα κέντρα εξουσίας, αφήνει πίσω του θύματα, όχι τόσο τραγικά ορατά, αλλά που δεν παύουν να είναι ανθρώπινα πλάσματα με κατακερματισμένη αξιοπρέπεια και ζωή.

Οι ΤΡΩΑΔΕΣ ανεβαίνουν σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία του Αλέξη Μίγκα, μουσική Σούλη Λιάκου, σκηνικά Γιώργου Ελεήμονα, κοστούμια Μαριλένας Μπιντεβίνου και παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Φουντούκη, Γιάννης Σιώπης, Μαρία Ρωμανού, Κώστας Αβραμίδης, Αγγελος Ρούσσος, Γιώργος Τούλης, Μαρία Μπουνάτσου, Έλενα Κουγιουμτζή, Κωνσταντίνα Θεοφάνους, Δήμητρα Αντωνιάδου, Θεανώ Ιωαννίδου, Ευθυμία- Μαρία Δανιηλίδου και οι μικροί Ιωάννης Κούκος και Άλκης Κουτσοχέρας.

Ελεύθερη Απόδοση – Σκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας
Σκηνικά : Γιώργος Ελεήμων
Κοστούμια: Μαριλένα Μπιντεβίνου
Μουσική: Σούλης Λιάκο

Δ Ι Α Ν Ο Μ Η
με σειρά εμφάνισης
Ποσειδώνας: Άγγελος Ρούσσος
θηνά: Έλενα Κουγιουμτζή
Εκάβη: Αγγελική Φουντούκη
Ταλθύβιος: Κώστας Αβραμίδης
Κασσάνδρα: Μαρία Μπουνάτσου
Ανδρομάχη: Μαρία Ρωμανού
Αστυάνακτας: Ιωάννης Κούκος- Άλκης Κουτσοχέρας
Μενέλαος: Γιάννης Σιώπης
Ελένη: Κωνσταντίνα Θεοφάνους
Γυναίκες της Τροίας
Μαρία Ρωμανού, Δήμητρα Αντωνιάδου, Μαρία Μπουνάτσου
Κωνσταντίνα Θεοφάνους, Έλενα Κουγιουμτζή, Θεανώ Ιωαννίδου, Ευθυμία-Μαρία Δανιηλίδου
Στρατιώτες
Γιώργος Τούλης, Άγγελος Ρούσσος

Στην ηχογράφηση λύρα παίζει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης

Φωτογραφίες: Γιάννης Καλλιαρέκος
Ηλεκτρολόγος: Παύλος Μαρνασίδης
Ηχολήπτης: Βασίλης Τούλης

Συντονισμός Παραγωγής: Γιώργος Τούλης

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€, και 5€ για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους, καλλιτέχνες

Πληροφορίες – προπώληση: 3ος όροφος Χώρου Τεχνών.