Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στο Φεστιβάλ Γκάιντας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ

festival giantas

Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' Τρικάλων Ημαθίας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας, φιλοξένησε την ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ στο 5ο φεστιβάλ γκάϊντας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρά τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με πολύ κέφι, χορό υπό τους ήχους της γκάϊντας και τραγούδι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρέλαση των μουσικών και των συλλόγων από την πλατεία του χωριού έως και , το Γυμνάσιο του χωριού όπου και έλαβε χώρα η εκδήλωση. Έπειτα ακολούθησε παρουσίαση των γκαϊντατζήδων και των χορευτικών συγκροτημάτων. Ο καιρός διέκοψε για λίγα λεπτά την εκδήλωση και έτσι στο καμαρίνι της Ε.Λ.Β στήθηκε για άλλη μια φορά ένα παρακάθ, όπου το ένα δίστιχο διαδεχόταν το άλλο και το κέφι των χορευτών άναψε για τα καλά. Η ώρα περνούσε ευχάριστα μέχρι που ο καιρός επέτρεψε τη συνέχεια της εκδήλωσης. Το παραδοσιακό γλέντι από τους γκαϊντατζήδες και τα παραδοσιακά μουσικά σχήματα Οδρύσσες και Μεθόριος, ταξίδεψαν τον κόσμο με την μουσική και το τραγούδι τους σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Την διοργάνωση πλαισίωναν μουσικοί από την Βόρεια Θράκη, τον Έβρο, τα Πομακοχώρια Νομού Ξάνθης, την Πετρούσα και τους Πύργους Δράμας, την Αλιστράτη Σερρών, την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, τη Λέσβο και τη Σερβία. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 40 αναγνωρισμένοι μουσικοί (γκάϊντες-λύρες-ταμπουράδες-ακορντεόν-νταούλια), 100 χορευτές και περισσότεροι από 1.500 επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Ο ήχος της γκάϊντας κατάφερε να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους μέχρι και τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της βραδιάς γι' αυτήν την επιτυχία!