Υποβολή Ε9 μέχρι τις 15/9 -Τι ισχύει με τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους;

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Επιμέλεια Παναγιώτης Καμμένος, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Οικονομολόγος MSc

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής σχετικά με τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους και το πως θα δηλωθούν στο Ε9.

- Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση.

- Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με το ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.).

- Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με το ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ποτέ, ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης.

- Τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με το ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Λογιστικό-Οικονομοτεχνικό γραφείο, Συμβουλευτική επιχειρήσεων "naoussa-taxis"

Xρ. Λαναρά 11, Νάουσα

Τηλ.: 2332057089

www.naoussa-taxis.gr