Μέτρα στήριξης αμπελοοινικού τομέα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

xarakopoul

Τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη της «Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα». Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε κυρίως την επιδότηση αναδιάρθρωσης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με πιο ποιοτικές και πιο εμπορικές ποικιλίες καθώς επίσης τη δυνατότητα επιδοτούμενου από τον ΕΛΓΑ προγράμματος αντιβρόχινης προστασίας στο αμπέλι για πρώτη φορά.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το αμπέλι – το σταφύλι - το κρασί, χαρακτηρίζουν τον ευλογημένο αυτό τόπο και προβάλλουν το όνομά του και την ξεχωριστή ομορφιά του πέρα από τα όρια της Θεσσαλίας. Διότι ο Αμπελώνας έχει και το όνομα και τη χάρη». Επεσήμανε ωστόσο, ότι «η χάρη δεν αρκεί. Απαιτείται πάντα σκληρή δουλειά και σωστή οργάνωση για να μην πάει χαμένος ο κόπος του αμπελοκαλλιεργητή και του οινοπαραγωγού». Γι' αυτό υπογράμμισε «εργαζόμαστε στο ΥπΑΑΤ τόσο για την αναδιοργάνωση του κλάδου, όσο και για την καλύτερη προώθηση των ελληνικών κρασιών στις αγορές τους εξωτερικού».

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι «προτού έρθει η γιορτή του τρύγου πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουν γερές ρίζες τα αμπέλια. Δεν δρέπουμε καρπούς χωρίς προετοιμασία» και τόνισε ότι:

• Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2018 επιδοτούμε την αναδιάρθρωση των αμπελουργικών εκτάσεων με περισσότερο ποιοτικές και εμπορικές ποικιλίες.

• Δημιουργούμε νέα δεδομένα στον αμπελοοινικό τομέα. Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών, την ένταξη της αμπέλου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντιβρόχινης προστασίας του ΕΛΓΑ. Πλέον, για πρώτη φόρα και τα αμπέλια καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό.

Ο κ. Χαρακόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «πιστεύω, ότι σε συνεργασία με τους παραγωγούς, θα πετύχουμε πολλά. Διότι έχουμε στα χέρια ένα καταπληκτικό προϊόν. Διότι έχουμε ανθρώπους δημιουργικούς που είναι περήφανοι για τους πλούσιους αμπελώνες τους και τα υπέροχα κρασιά που παράγουν. Διότι η παράδοση μας στο αμπέλι και το κρασί ασφυκτιά στα στενά όρια της ελληνικής αγοράς και ήδη βρίσκει νέες αγορές».