Δυσπεψία-φούσκωμα: Ανακουφιστείτε με την σωστή…στάση!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

 dispepsia

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν υποχωρεί ο πονοκέφαλος; Ο πόνος στη μέση επιμένει παρά τα παυσίπονα; Μήπως το φούσκωμα και η δυσπεψία εξακολουθούν να σας ταλαιπωρούν παρά τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες; Μερικές φορές η λύση μπορεί να είναι πιο απλή από ό,τι νομίζετε, αρκεί να ανακαλύψετε τη σωστή στάση για να βρείτε την υγειά σας.

Δυσπεψία; Σταθείτε στο ύψος σας

Αν έχετε δυσπεψία και θέλετε να ξαπλώσετε, η στάση που μπορεί να σας ανακουφίσει είναι ανάσκελα. Το στέρνο και το κεφάλι φροντίστε να είναι ανασηκωμένα (χρησιμοποιήστε μαξιλάρι), για να περιορίσετε την παλινδρόμηση της τροφής στον οισοφάγο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα όσοι τοποθετούν το κεφάλι τους σε επίπεδο ψηλότερο από 25 εκ. σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα περιορίζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως το κάψιμο ή τον πόνο. Προτιμήστε να κοιμηθείτε από την αριστερή πλευρά, αφού έτσι θα περιορίσετε τα συμπτώματα κατά 50%.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι μύες που κρατούν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι βρίσκονται στην δεξιά πλευρά, επομένως όταν ξαπλώνετε από τη δεξιά πλευρά, οι μύες αυτοί χαλαρώνουν, επιτρέποντας την άνοδο των οξέων και προκαλώντας κάψιμο και παλινδρόμηση.

Ξε... φουσκώστε με τα πόδια στην κοιλιά

Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα πάνω σε ένα χαλί. Απλώστε τα χέρια σας στα πλευρά και έχετε τα δάκτυλα των ποδιών ελαφρώς τεντωμένα μπροστά.

Εισπνεύστε βαθιά με αργό ρυθμό φέρνοντας το δεξιό σας γόνατο στο θώρακα. Αγκαλιάστε το πόδι σας κρατώντας το πάνω στο θώρακα για λίγα δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια εκπνέετε ενώ την ίδια στιγμή ισιώνεται το πόδι σας κατεβάζοντάς το αργά στο έδαφος, ώστε να το επαναφέρετε στην αρχική του θέση .

Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

πηγή: iasy.gr