Ενημερωτική συνάντηση στην Στέγη θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ekpai ver

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς και του νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 29/8 όλοι φορείς της Εκπαίδευσης του νομού μας, προειδοποιώντας παράλληλα για τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Πιο συγκεκριμένα πήραν μέρος: Από την ΕΛΜΕ οι Λ. Παπούλιας (πρόεδρος), Α. Μόσχος (Γραμματέας) και Μ. Γαλουζής (ταμίας της ΕΛΜΕ) . Από τον Σύλλογο Δασκάλων οι Α. Λιολόπουλος (πρόεδρος) και τα μέλη του Δ.Σ: Τ. Παπαχαρίτων, Α. Κοκοζίδου και Ε. Γκόγκα. Από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Ημαθίας οι Γ. Αρβανίτης (πρόεδρος) και Γ. Μελιόπουλος (μέλος του Δ.Σ). Από τις παρεμβάσεις τους σημειώσαμε:

Λ. Παπούλιας: Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε συστηματική συκοφάντηση από μέρους της μνημονιακής κυβέρνησης των Δημοσίων Υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών με απώτερο στόχο να παραχωρηθεί το δημόσιο στους ιδιώτες. Το νέο τους σχολείο είναι σκληρά ταξικό, ενώ το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο. Να μην προχωρήσει η ψήφιση του Νομοσχεδίου και να καταργηθεί στην πράξη.Η νέα χρονιά θα βρει τα Λύκεια με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.Θα υπάρχει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Γ. Αρβανίτης: Η Ομοσπονδία Γονέων καταγγέλλει την κυβέρνηση που ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου προχωρά σε απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων. Οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των σχολείων και επομένως των παιδιών μας θα είναι δραματικές. Είναι προφανές ότι μέσα στο «succes story» και στο πλαίσιο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται, η μόρφωση των παιδιών μας αποτελεί εμπόδιο. Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί, δεν θέλουμε τα σχολεία να δοθούν στις επιχειρήσεις. Η νέα χρονιά ξεκινά με πολλά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο σε κτήρια κ.α Θα συμπαραταχτούμε με τους εκπαιδευτικούς σε κοινούς αγώνες.

Α. Λιολιόπουλος: Σοβαρές ελλείψεις στην Α/θμια στη περιοχή μας. Λείπουν 49 δάσκαλοι και 6 νηπιαγωγοί καθώς και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (π.χ γυμναστές, ξενόγλωσσοι κ.α)Προχειρότητα σε μετατάξεις.

Ε. Γκόγκα: Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν στον κλάδο των γυμναστών.

Α. Μόσχος: Έκανε εκτενή αναφορά στα ιδιαίτερα ζητήματα της Τεχνικής Εκπαίδευσης τονίζοντας ότι με τις σχολές κατάρτισης μας γυρίζουν στη δεκαετία του ʽ50. Αναφέρθηκε στην μαθητεία που είναι «αδήλωτη και απλήρωτη ουσιαστικά εργασία». Επίσης απάντησε στις κυβερνητικές απειλές περί επιστράτευσης τονίζοντας «πότε επιτέλους μπορούν να κινητοποιούνται οι εκπαιδευτικοί;»

Μ. Γαλουζής: Η επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης εντάσσεται στην γενικότερη κυβερνητική επίθεση. Στόχος είναι η μείωση του αριθμού των Δημοσίων Υπαλήλων-εκπαδευτικών, η μείωση του επιπέδου γενικής μόρφωσης και η δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Είναι ανάγκη ο κοινός αγώνας, το ενιαίο μέτωπο μαθητών-γονιών- εκπαιδευτικών.

Γ. Μελιόπουλος: Η κυβέρνηση βάζει φωτιά τον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι ανάγκη όχι μόνο να καταγράφουμε προβλήματα αλλά κυρίως να βάζουμε τις βάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αντίπαλος μας είναι η κυβερνητική πολιτική, ενώ σύμμαχος μας ο γονιός και ο εκπαιδευτικός και μαζί θα πρέπει να συμπορευτούμε.

Στο πλαίσιο της κοινής δράσης των φορέων αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ανοικτής ενημερωτικής συγκέντρωσης την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 7μ.μ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.