"Σύντροφε Μεγαλειότατε" την Τρίτη με δωρεάν είσοδο στην Βέροια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ

sintrofe megaliotate

Η παράσταση «Σύντροφε Μεγαλειότατε» θα παιχθεί την Τρίτη 27 Αυγούστου στο Θέατρο Άλσους στην Βέροια, από το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Η παράσταση θα αρχίσει στις 9μμ και η είσοδος είναι δωρεάν.

Το «Σύντροφε Μεγαλειότατε» (Χαρίλαος ο Β'), αφορά σε άπαιχτο έργο του Αλέκου Σακελλάριου. Η διασκευή, πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο του Αλέκου Σακελλάριου. Ο «Σύντροφος Μεγαλειότατος» είναι μια-πάντα- επίκαιρη πολιτική σάτιρα, νοτισμένη από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία. Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε, προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, τη διαφθορά και την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία, σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές παρατάξεις. Μέσα από την κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών στην προσπάθειά τους να γαντζωθούν και να παραμείνουν στην εξουσία, ανακάλυψα κοινά στοιχεία λοιδορίας και αναίσχυντων πολιτικών τακτικών, που γνωρίσαμε από τους Ιππής, ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Παράλληλα ξεσκεπάζονται οι σημερινοί Κλέωνες, γεννώντας στο θεατή προβληματισμό που αφορά στη δική του αποκλειστική ευθύνη την απορρέουσα από τις ατυχείς του επιλογές σε καταστροφικές πολιτικές ανίκανων πολιτικών προσώπων. Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο που προκαλεί η -δήθεν- αθωότητά τους, οι ψεύτικοι έρωτες και η γύμνια τους, το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία.

Σκηνοθεσία & Διασκευή κειμένου: Γιάννης Ζαφείρης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μποσταντζόγλου - Ελένη Φιλίνη - Περικλής Κασσανδρινός - Δήμητρα Παπαδήμα - Γιώργος Ματαράγκας - Πέτρος Ξεκούκης - Πέτρος Πέτρου
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Περαντάκος
Στίχοι: Γιάννης Ζαφείρης - Ερμηνεία: Γ. Περαντάκος & Ερωφίλη (Τρίφωνο)
Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά - Ζωή Κουτσουλιάνου (εκτέλεση: Ειρήνη Βαβούλη)
Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης - Τάκης Μπελόκας (κατασκευή: Τάκης Μπελόκας - Σπύρος Μπαστιάνος)
Φωτισμοί: Γιάννης Ζαφείρης
Ηχογράφηση Μουσικής: Studio Δημήτρη & Αντώνη Παπαβομβολάκη
Φωτογραφίες - Video: Γιάννης Ζαφείρης
Επεξεργασία - Ηχογράφηση Ηχητικών Effects: Studio Focus
Σκηνικός χώρος video & Φωτογράφησης: "Κόμης" - Bar/Thetaer
Δημόσιες Σχέσεις - Προώθηση παραγωγής: Πέτρος Πέτρου