Επιστρέφει στο έργο της γέφυρας ο εργολάβος κι εξασφάλισε άλλα 500.000 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

gefir koysΣτο έργο της γέφυρας Κούσιου επιστρέφει ο εργολάβος, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα ποσό κοντά στις 500.000 ευρώ για την κατασκευή των ικριωμάτων. Το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε το αίτημα του εργολάβου ότι δηλαδή η έκπτωσή του από την τεχνική υπηρεσία δεν ήταν νόμιμη κι έκανε δεκτή την ένστασή του.

Ο νομικός εκπρόσωπος του εργολάβου Χριστόφορος Κοτίδης υποστήριξε ότι η Τεχνική Υπηρεσία κήρυξε έκπτωτο τον πελάτη του διότι δεν εκτέλεσε τις εργασίες, οι οποίες δεν ήταν στο συμβατικό του αντικείμενο ούτε σε Ανακεφαλαιοτικό Πίνακα (ικριώματα). "Η απόφαση εκπτώσεως θα είναι παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική. Την πρόθεσή μας δεν την ενστερνίζεται η Διευθύνουσα Υπηρεσία που με σειρά άστοχων ενεργειών της προσπαθεί να εμποδίσει την ομαλή εκτέλεση του έργου. Η εκτίμηση του κόστους του μεταλλικού δικτυώματος, εκτιμήθηκε δόλια και μεθοδευμένα 7000 ευρώ αντί των 940.000 ευρώ που εκτιμήθηκε από τον ανάδοχο. Το παράνομο της αποφάσεων της Διευθύνουσας Υπηρεσίας να μας κηρύξει έκπτωτους, αναγνωρίστηκε και από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Π.Ε. Μας κήρυξαν έκπτωτους διότι δεν εκτελέσαμε έναν ΑΠΕ παράνομο" είπε ο κ. Κοτίδης και υπογράμμισε ότι ο πελάτης του επιθυμεί να ολοκληρώσει το έργο.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης υποστήριξε ότι ο εργολάβος πρέπει να παραμείνει στο έργο και πρόσθεσε ότι είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας να τον κηρύξει έκπτωτο. "Επιλέχθηκε ο δυσκολότερος τρόπος κατασκευής, για λόγους καλαισθησίας. Δεν ξέραμε νωρίτερα τα κενά της μελέτης. Η αναθεώρηση του 5ου ΑΠΕ έγινε σε συνεννόηση με τα Τεχνικά Συμβούλια, για να μην μπορεί να αλλάξει αν προσφύγει ο εργολάβος. Έκπτωση του εργολάβου νωρίτερα δεν μπορούσε να γίνει. Η έλλειψη της μελέτης ικριωμάτων έγινε αντιληπτή εδώ και δυο χρόνια και αν προχωρούσαμε σε έκπτωση θα δικαιωνόταν ο εργολάβος" τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

"Το έργο βρίσκεται σε φάση τακτική. Ο εργολάβος θα πρέπει να μείνει στο έργο. Είναι μονόδρομος. Αν μπορεί να το κατασκευάσει καλώς αν όχι, θα πληρώσει και θα φύγει" πρόσθεσε ο κ. Βοργιαζίδης.

Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ασκήθηκε και πάλι κριτική. Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης μίλησε για προχειρότητα της δημοτικής αρχής, την οποία χαρακτήρισε φοβισμένη, και πρόσθεσε ότι ο εργολάβος εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των διοικούντων. Η κ. Σοφρόνωφ υπογράμμισε ότι "είχαμε προειδοποιήσει την δημοτική αρχή ότι ο εργολάβος θα διεκδικήσει νέα συμπληρωματική σύμβαση. Θεωρούμε ότι εκβιαστικά ζητάτε την μην έκπτωση".  Ο Γιάννης Αγγέλογλου χαρακτήρισε την εξέλιξη του έργου φαρσοκωμωδία.