ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: "Κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις μετά την χαλαζόπτωση"

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

xalazi naousaAπό τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής σχετικά με τις αποζημιώσεις από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις: "Δυστυχώς οι συγκυβερνώντες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί τοποτηρητές (βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, ΕΛΓΑ κ.λ.π.) για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν επικίνδυνοι για τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Για την αντιμετώπιση της χαλαζόπτωσης στην περιοχή μας ο ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Ιουνίου πρότεινε τα παρακάτω 4 μέτρα:
Ετοιμότητα για αντιμετώπιση νέας χαλαζόπτωσης.

Άμεσες προσλήψεις γεωπόνων από τον ΕΛΓΑ για πραγματική εκτίμηση των ζημιών, διότι η παραγωγή είναι στην συγκομιδή και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.
Έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι το μέγεθος της ζημιάς υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες του ΕΛΓΑ (και ο κανονισμός είναι σαφής: ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με όσα λεφτά έχει).

Έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση αυτή από άλλες χώρες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ε.Ε. εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής).

Σήμερα μετά από δυόμισι μήνες και αφού παρελάσανε σε συσκέψεις με αποκλεισμό του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις και περιοδείες όλοι οι παραπάνω το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζονται οι εκτιμήσεις με ελάχιστους γεωπόνους και κανείς δεν ξέρει ποτέ θα ολοκληρωθούν.

Αλλά και στο 4ο αίτημά μας για έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. παραθέτουμε απάντηση της Ε.Ε. σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στις 14 Αυγούστου, από την οποία προκύπτει χωρίς περιστροφές ότι μέχρι στιγμής, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει στην Επιτροπή αίτηση για έκτακτη χρηματοδότηση όσον αφορά τις εκτάσεις που επλήγησαν από χαλάζι.

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση της Κομισιόν έχουν ως εξής: Θέμα:Ανάγκη αποζημίωσης παραγωγών για ζημιές από χαλάζι

Τον τελευταίο μήνα, τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία ως τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από πρωτόγνωρα σφοδρή χαλαζόπτωση. Καλλιέργειες δενδρώδεις, κηπευτικών, σιτηρών, κ.λπ., πολλές από τις οποίες βρίσκονταν στη φάση της συγκομιδής, καταστράφηκαν σε ποσοστό που, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει και στο 100% της παραγωγής.
Δεδομένου ότι,
– χιλιάδες παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά και η εθνική στήριξη, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ, πιθανότατα δεν θα επαρκέσει για την πλήρη κάλυψη της ζημιάς που υπέστησαν,
– η ανάγκη οικονομικής στήριξης των πληγέντων παραγωγών είναι άμεση καθώς έχουν ήδη προβεί σε τεράστια έξοδα για εργατικά και γεωργικά εφόδια, και
– έχει πληγεί το παραγωγικό δυναμικό, αλλά βεβαίως υπάρχει ανάγκη και προληπτικών δράσεων,
ερωτάται η Επιτροπή:
– Σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση για την αποζημίωσή τους; Έχει δεχθεί αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για το λόγο αυτό;

Απάντηση του κυρίου Ciolos εξ ονόματος της Επιτροπής

Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει στην Επιτροπή αίτηση για έκτακτη χρηματοδότηση όσον αφορά τις εκτάσεις που επλήγησαν από χαλάζι.

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΛΑΕ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Τη ζωή & το μέλλον μας δεν θα τα αφήσουμε σε αυτούς...
Η ανατροπή είναι πλέον η μόνη επιλογή για την επιβίωσή μας..."