Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

agoraΤο Εργατικό Κέντρο Νάουσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωσε για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. "Με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) στη βουλή για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων, που δεν είναι άλλο από την οριστική και πλήρη κατάργηση της. Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει πως όλα τα καταστήματα θα ανοίγουν 7 Κυριακές τον χρόνο, θα αποφασίζετε κατά περιφέρεια από τους αντιπεριφερειάρχες σε ποιες περιοχές και για πόσες Κυριακές.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σύμφωνα με τι αποφάσεις της συνέλευσης αντιπροσώπων, υπερασπίστηκε την Κυριακάτικη αργία και το δικαίωμα ανάπαυσης την Κυριακή των εργαζομένων. Σε θετική κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι η θέση των εμπορικών συλλόγων του νομού να μην ανοίξουν Κυριακή.

Είναι ψέμα ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργηθούν καινούριες θέσεις εργασίας. Τα μαγαζιά δε δουλεύουν γιατί οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι των 400 – 700 ευρώ δεν έχουν χρήματα. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγεί τους μικρομεσαίους έμπορους στο λουκέτο.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην λυγίσουν κάτω από το βάρος των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν σήμερα λόγω της κρίσης που έφερε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών, μείωση συνολικά των δικαιωμάτων μας. Κανείς εργαζόμενος δεν θα «σωθεί» με ένα μεροκάματο ακόμα δουλεύοντας Κυριακή και ευελπιστώντας να την πληρωθεί.

Τώρα δεν χρειάζεται καμία απογοήτευση, μοιρολατρία του στιλ «τώρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο εμείς τι μπορούμε να κάνουμε», μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε στη βουλή αλλά η πραγματική ψηφοφορία για το αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά της Κυριακές η όχι πρέπει να γίνει μέσα στους χώρους δουλειάς. Εκεί πρέπει ο καθένας να πάρει και την προσωπική του ευθύνη, εργαζόμενος και έμπορος".