Μέτρα για τον καύσωνα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

Του Γιάννη Παπαγιάννης

Η παρατεταμένη ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες. Στη Βέροια, ιδιαίτερα κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η κυκλοφορία στους δρόμους καθίσταται ανυπόφορη για χιλιάδες κατοίκους και ιδιαίτερα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Όσοι ανήκουν σε αυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Ο Δήμος Βέροιας οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής που οφείλει να μεριμνήσει για την καθημερινή λειτουργία, από Δευτέρα έως Κυριακή, κάθε κλιματιζόμενου δημοτικού χώρου.

Τα ΚΑΠΗ θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά, με ελεύθερη είσοδο για όλους του πολίτες,  και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 21:00, καθώς και όλες οι δημόσιες αίθουσες που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι πρέπον οι ενδεδειγμένοι από το Δήμο χώροι να είναι εφοδιασμένοι με ψυκτικά μηχανήματα για την παροχή άφθονου δροσερού νερού.

Χρήσιμο θα ήταν να οργανωθεί μια πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του Δήμου ώστε ειδικά καταρτισμένοι εθελοντές να ενημερώνουν τους δημότες τόσο επάνω στο θέμα προστασίας από την ακτινοβολία του ήλιου όσο και σε θέματα θερμοπληξίας και άμεσης αντιμετώπισης της. Η βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι υπόθεση όλων.

Θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία και τους δημότες μας να βγει από την κοινωνική λήθη η υπόθεση του δημοτικού κολυμβητηρίου. Επί πολλά έτη έγιναν προσπάθειες που απέβησαν άκαρπες παρότι καταβλήθηκαν αξιόλογα χρηματικά ποσά χωρίς να ολοκληρωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το δημοτικό κολυμβητήριο πρέπει να ολοκληρωθεί. Ας αναλογιστούμε όλοι πόσο ωφέλιμο θα ήταν για την κοινωνία μας αν καταφέρναμε, κάτι που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι αυτονόητο, να έχουμε ένα ή και περισσότερα δημοτικά κολυμβητήρια. Τα οφέλη για τον αθλητισμό και την υγεία όλων μας θα ήταν τεράστια. Ειδικά σε περιόδους καύσωνα οι πολίτες θα είχαν την ευκαιρία να δροσίζονται άμεσα και να ανακουφίζονται από φαινόμενα θερμοπληξίας. Όταν θα καταφέρουμε, το αυτονόητο, να μπορούμε δηλαδή να χαιρόμαστε ένα δημοτικό κολυμβητήριο, θα μπορούσε ειδικά τους θερινούς μήνες η είσοδος των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων να είναι ελεύθερη.