Ποδηλάτες "ένωσαν" Σέλι - Ξηρολίβαδο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΟΡ

Τα ξακουστά Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, το Σέλι και το Ξηρολίβαδο, «ένωσαν» με μια ποδηλατική διαδρομή 20 ποδηλάτες αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση των δύο χωριών και την επίσης κοινή γεωγραφική τους ταυτότητα, το Βέρμιο.

Το αθλητικό και πολιτιστικό αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε  την  Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 με διοργανωτή το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας (ΑΝ ΔΥ), τη συνεργασία του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ), του Τουριστικού Ομίλου Σελίου (ΤΟΣ) και την υποστήριξη του Ποδηλατικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ). 

Η ποδηλατική διαδρομή των 50 χιλιομέτρων αντοχής σε δασικό δρόμο στο Βέρμιο, αποδείχτηκε μεγάλη δοκιμασία για τους αθλητές που χρειάστηκε να επιστρατέψουν τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα για να την ολοκληρώσουν όλοι μαζί.
Η εκκίνηση δόθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου και ήταν κοινή και για 8 ποδηλάτες που ξεπροβόδισαν την ομάδα μέχρι την πανέμορφη «Πηγαδίτσα», και ακολούθως η διαδρομή πέρασε από τη «Σουποτίκα», το «Καρά Τσαϊρ», την «Πλαλίστρα» ανηφόρισε στον ορεινό όγκο γύρω από το «Ασούρμπασι», πέρασε δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και έφτασε αισίως η ομάδα στο κτίριο του Τουριστικού Ομίλου Σελίου (ΤΟΣ), όπου υποδέχτηκαν τους αθλητές αντιπροσωπεία του Ομίλου και πολυάριθμοι μικροί ποδηλάτες που συμμετείχαν σε ποδηλατική εκδήλωση στο Σέλι προς τιμή και ανάμνηση του Σάκη Ζούρου. Μετά τα κεράσματα και την περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του ΤΟΣ ακολούθησε η ανταλλαγή των αναμνηστικών από την αντιπρόεδρο του ΠΟΞ κα Μαίρη Πατσιαβούρα και από τον Πρόεδρο του ΤΟΣ κ. Στέργιο Κύρτσιο. Ο ανηφορικός δρόμος της επιστροφής πέρασε την ομάδα από τις τοποθεσίες «Ντέμο», «Ντουκάτα», «Καταφιόρα», «Γκαβάνα», «Καρά Τσαϊρ» και μετά από 5 συνολικά ώρες ποδηλασίας η ομάδα τερμάτισε στο Ξηρολίβαδο, όπου παρέδωσε το αναμνηστικό στον Πρόεδρο του ΠΟΞ κ. Απόστολο Τσαμήτρο.

Την έμπνευση και το συντονισμό της δράσης είχαν ο πρόεδρος του Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη συμμετοχή  του μαραθωνοδρόμου Ξηρολιβαδιώτη Αντώνη Κουκουτέγου ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 50 χλμ τρέχοντας!

Απαραίτητη επίσης για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης ήταν η διάθεση οχήματος συνοδείας (τζιπ με τρέιλερ) του Χρήστου Καδόγλου. 

Ο στόχος αυτής της αθλητικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δραστηριότητας ήταν από τη μια να επαναληφθεί το κοινό εγχείρημα για το Σέλι και το Ξηρολίβαδο  και από την άλλη να στείλει το μήνυμα σε όσους «ορέγονται το Βέρμιο» ότι οι πολίτες είναι σε εγρήγορση για να το διαφυλάξουν, θεωρώντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την ισορροπία του οικοσυστήματος και  οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξή του.

Ονομαστικά οι αθλητές που συμμετείχαν στη διαδρομή των 50 χλμ είναι:

Κουμπουλίδης Λάζαρος
Κύρτσιου Φωτεινή
Καραγαβριηλίδης Σίμος
Πρωτοψάλτης Αντώνιος
Φυτίκας Δημήτριος
Φυτίκας Ηλίας
Γιούρος Αναστάσιος
Παρασκευαϊδης Σωτήριος
Κουμπουλίδης Θεόφιλος
Κουκόλης Γεώργιος
Πασχαλάκης Νίκος
Βαρβαράς Στράτος
Αραπάκης Παναγιώτης
Τσαμσίδης Κων/νος
Σιμόπουλος Αναστάσιος
Μελιοπούλου Δροσιά
Φουρκιώτης Αντώνης
Κοντογιάννης Αντώνης
Κοντογιάννης Γιώργος
Δημούλας Νίκος

Οι αθλητές που συμμετείχαν στη διαδρομή των 5 χλμ είναι:
Κουμπουλίδου Δήμητρα
Κουμπουλίδης Δημήτρης
Χατζηαντωνίου Στέφανος
Γκούμας Γιάννης
Τσαμήτρος Αντώνης
Τόπης Αλέξανδρος
Συντίλας Σταύρος
Φωστηροπούλου Ηρώ