Στουρνάρας: Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών με κριτήρια από το 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014 -αλλά με κριτήρια- εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης όπως επιβεβαίωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Παράλληλα, τόνισε ότι βλέπει δύσκολη τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως επιθυμούν οι πρατηριούχοι. Ακόμα δήλωσε οτι οι αποδείξεις δεν θα είναι προϋπόθεση για το αφορολόγητο, και πως η κυβέρνηση εξετάζει κάποια άλλα κίνητρα για να ζητουν αποδείξεις οι πολίτες.

Ακόμα δήλωσε οτι οι αποδείξεις δεν θα είναι προϋπόθεση για το αφορολόγητο, και πως η κυβέρνηση εξετάζει κάποια αλλά κίνητρα ώστε να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι με τα στοιχεία του εξαμήνου και των εσόδων του επταμήνου υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία οδηγείται σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, προσθέτοντας όμως ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

«Κάνουμε μια άνευ προηγούμενου εκστρατεία είσπραξης φόρων, περάσαμε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατασχέσεις εισπράξεων ταμείου όταν είναι ένα μαγαζί κλειστό. Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ, η ύφεση είναι ηπιότερη. Θα είναι κάτω από το 5% η ύφεση το 2013, όχι ότι αυτό είναι τεράστια επιτυχία. Το 2014 θα μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης (...)» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις ή τα χρήματα που σήμερα «είναι σε μπαούλα και στρώματα» και που ο κ. Στουρνάρας υπολόγισε σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια για να καταστεί ανταγωνιστική, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η επιχειρηματικότητα να στηριχθεί κυρίως με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών. «Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση έγινε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ήταν στην καρδιά της κρίσης. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ίσως να έχουμε μηδενικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα ειδικά στον πρωτογενή σε προϊόντα όπως το λάδι που δεν αξιοποιούνται.

Επανέλαβε ότι σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα. Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν νέες αποχωρήσεις στο δημόσιο άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, υπογράμμισε ωστόσο ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα «το οποίο θα κρίνει πολλά».

Πηγή: skai.gr