Εκπαιδευτικοί Ημαθίας: Διαλύουν την εκπαίδευση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από το Συντονιστικό Όργανο Εκπαιδευτικών Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

“ Η κατάργηση 50 ειδικοτήτων στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι 2.500 εκπαιδευτικοί που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, οι τουλάχιστον 2.000 συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων ήταν μόνο η αρχή. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε νέες εξαγγελίες για το νέο επαγγελματικό και το γενικό λύκειο, οι οποίες μάλιστα θα ισχύσουν για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο και στην Εκπαίδευση. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη από την περσινή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες τους. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΕΕ για την Παιδεία περιγράφουν ένα μαύρο μέλλον για τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους . Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

1. Καταργούν ολόκληρους τομείς από την τεχνική εκπαίδευση. Λένε ότι «δε διώχνουν τους μαθητές, αλλά ότι τους πάνε στα ΙΕΚ». Η αλήθεια είναι ότι τα ΙΕΚ δεν είναι εκπαίδευση αλλά κατάρτιση, ότι στα ΙΕΚ οι μαθητές πληρώνουν κάθε εξάμηνο και πως οι θέσεις στα ΙΕΚ είναι περιορισμένες. Οι 15.000 μαθητές των τομέων που κλείνουν ήταν η αρχή, ενώ το κλείσιμο αυτό απαξιώνει πλήρως και τα πτυχία των παλιών απόφοιτων των τομέων αυτών. Ο αποκλεισμός από την εκπαιδευτική διαδικασία θα αφορά σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της μαθητικής νεολαίας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στη θέση του δωρεάν μπαίνει το επί πληρωμή – στη θέση της εκπαίδευσης η κατάρτιση.Η κατάργηση τομέων οδηγεί στην ανεργία 2.500 εκπαιδευτικούς. Λένε ότι «πάνω από το 70% από αυτούς θα απορροφηθούν είτε σε Νοσοκομεία είτε ως ωρομίσθιοι». Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να απορροφηθούν στην Υγεία ούτε πουθενά αλλού, αφού  παντού ετοιμάζονται απολύσεις. Ενώ όσοι κληθούν για λίγους μήνες ως ωρομίσθιοι, θα «πληρώνονται» με 300 ευρώ. Οι 2.500 χιλιάδες συνάδελφοι ήταν η αρχή. Η ανεργία και η ελαστική εργασία με εξευτελιστικές συνθήκες θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Διαδίδουν ψευδώς πως όλα αυτά γίνονται γιατί ο δημόσιος τομέας είναι υπερμεγέθης και πρέπει να μειωθεί. Ψέμα: Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με ποσοστιαία μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Από την άλλη αποφεύγουν να ανακοινώσουν  ποιος θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη τους ο ακριβής αριθμός δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό γίνεται γιατί στην πραγματικότητα κυβέρνηση και τρόικα θέλοντας να καταργήσουν κοινωνικές υπηρεσίες (σχολείο, υγεία) κλείνουν δομές και κάνουν απολύσεις (διαθεσιμότητες) . Αν το ζητούμενο ήταν η μείωση του αριθμού των καθηγητών κατά 2100 περίπου, τότε δεν θα έπρεπε να γίνουν καταργήσεις τομέων, ούτε να τεθούν σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί, αφού ο αριθμός αυτός είναι περίπου ίσος με τον αριθμό τον εκπαιδευτικών που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης το φετινό καλοκαίρι.

2. Συντριπτικό χτύπημα στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας έρχεται να δώσει το σχέδιο νόμου που αφορά στο  Γενικό Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση .
- Με τα νέα σχολικά προγράμματα που προωθούνται καταργούνται και συρρικνώνονται δεκάδες μαθήματα, γνώσεις και θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Την πλήρη κατάργηση της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο, την κατάργηση στις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου των μαθημάτων της Μουσικής, των Εικαστικών, τη μείωση κατά μία ώρα στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής Αγωγής, της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και της Οικιακής Οικονομίας. Στο Λύκειο καταργείται το μάθημα της Πληροφορικής και το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας.
- Αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα από 4 γνωστικά πεδία. Η απαράδεκτη ένταξη πανελλαδικών εξετάσεων σε κάθε τάξη του Λυκείου έχει πολλαπλές στοχεύσεις, που επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα την εντεινόμενη διεύρυνση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση. Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η μορφωτική διαδικασία του Λυκείου, δεν εξοπλίζει με τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τη ζωή, προσδένεται ασφυκτικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Σημαίνει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις εργατικές οικογένειες που ήδη επιβιώνουν με το ζόρι και θα πρέπει να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν φροντιστήρια. Σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη πριμοδότηση της παραπαιδείας.
-Στο Τεχνικό Λύκειο εισάγεται η «μαθητεία» στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Για να συμπληρώσει δηλαδή ο μαθητής το εβδομαδιαίο σχολικό του πρόγραμμα θα πρέπει να βρει κάποια επιχείρηση στην οποία, για κάποιες ώρες την εβδομάδα,  θα δουλεύει, αντί να παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο. Κάτι τέτοιο αφενός σηματοδοτεί τη στροφή, σε μικρή ηλικία, από την εκπαίδευση στην φτηνή κατάρτιση, αφετέρου δημιουργεί και θέμα  κατάργησης τεχνικών σχολείων, ιδίως στην περιφέρεια, όπου οι διατιθέμενες θέσεις για μαθητεία θα είναι ελάχιστες. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση, στη σημερινή συγκυρία, αποφασίσει να κάνει περιορισμένη εφαρμογή της μαθητείας στο τελευταίο έτος του Τεχνικού Λυκείου, σύντομα θα προωθήσει την επέκτασή της σε όλα τα έτη σπουδών αφού αυτό είναι βασικό συστατικό της αντίληψής της για την Τεχνική Εκπαίδευση.
Χιλιάδες παιδιά θα πεταχτούν βίαια εκτός Λυκείου (Γενικού ή Τεχνικού) ή θα στραφούν στην κατάρτιση των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ (αμοιβόμενη ακόμη και για τα δημόσια ΙΕΚ) , εξυπηρετώντας το στόχο της ΕΕ και του κεφαλαίου για αντιστροφή της αναλογίας του μαθητικού πληθυσμού προς όφελος της κατάρτισης .
Επομένως με βάση τις προτεινόμενες αντιδραστικές αλλαγές θα έχουμε: Μαθητές που θα συνθλίβονται στις πολλαπλές κρησάρες των πανελληνίων εξετάσεων και της παραπαιδείας, που θα δουλεύουν τζάμπα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο πλαίσιο της μαθητείας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην ανεργία και οι υπόλοιποι με σκυμμένο το κεφάλι, κάτω από το φόβο της απόλυσης ή της μετακίνησης.
Γονιέ, μαθητή – μαθήτρια, εργαζόμενε-η, άνεργε-η
Η κυβέρνηση λέει κυνικά: Τι ενάμιση τι δύο εκατομμύρια άνεργοι. Θέλει να μας διασπάσει σε εργαζόμενους-άνεργους, σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μας βάζει τον έναν ενάντια στον άλλο. Μην τους κάνουμε τη χάρη!
Τα δικαιώματα στη δουλειά, στην παιδεία, στην υγεία είναι βασικά δικαιώματα που συγκροτούν τη ζωή ενός ανθρώπου. Κυβέρνηση – ΕΕ- ΔΝΤ επιδιώκουν να τα συντρίψουν. Κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, υποβαθμίζουν τις κοινωνικές δομές στους Δήμους, απολύουν μαζικά. Με τους ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ να βάλουμε φραγμό! 
• Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους – Δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. 
• ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ".