Η καρδιά του Υψηλάντη θα λαμπρύνει τις φετινές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Καστανιά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» διοργανώνει στην Καστανιά Ημαθίας, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013 την 1601η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικο-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Αλησμόνητο Πόντο.

Χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου και παρακολουθώντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέταρτη 14 Αυγούστου 2013

17:55 Υποδοχή Κειμήλιων με τις καρδίες Αλέξανδρου και του Γεώργιου Υψηλάντη
18:00 Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά», ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας
21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων

Πέμπτη 15Αυγούστου 2013

07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος
09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων
10:30 Επίσημη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη
12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων

Για μια χρονιά ακόμη θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε αριστεύσαντα/σασα μαθητή/τρια του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας.

Ιδιαίτερο γεγονός που λαμπρύνει το φετινό εορτασμό αποτελεί η έλευση από την Αθήνα της βαλσαμωμένης καρδιάς του Αρχηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Αλέξανδρου Υψηλάντη, ήρωα ποντιακής καταγωγής από την Υψηλή του Πόντου όπου αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία. «Να στείλετε, τουλάχιστο, την καρδιά μου στην Ελλάδα άνηκε πάντοτε εις την πατρίδα μου και επιθυμία να αποδοθεί εις το ελεύθερον χώμα της».

Τελευταία επιθυμία του Αλέξανδρου, ήταν η καρδιά του να απομακρυνθεί από το σώμα του και να σταλεί στην Ελλάδα. Η επιθυμία πραγματοποιήθηκε από το Γεώργιο Λασσάνη και εδώ και χρόνια βρίσκεται στο «Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων» των Αθηνών, στο Ναό των Ταξιαρχών.