Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, αυξάνονται οι τιμές στα βασικά είδη διαβίωσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

super market

Το σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας απειλεί να τινάξει στο αέρα το πρόγραμμα προσαρμογής - Σε ποια είδη σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Σε σοβαρό «διαρθρωτικό» πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα προσαρμογής, εξελίσσονται οι σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε μείωση, αλλά οι τιμές δεν πέφτουν στα είδη διατροφής.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο που ξεκίνησε ο αποπληθωρισμός.

Ωστόσο οι τιμές πέφτουν με δυσανάλογα αργό ρυθμό, σε σχέση με τη μείωση που έχουν δεχτεί τα εισοδήματα, ενώ καταγράφονται και σημαντικές ανατιμήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο, παρά τη μείωση του γενικού δείκτη κατά 0,7% οι τιμές ανέβηκαν

- στον κλάδο της διατροφής κατά 0,8% λόγω της αύξησης τιμών στα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα,

- στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό κατά 2,6% λόγω της αύξησης στις τιμές των τσιγάρων και

- στη στέγαση κατά 6,7%, λόγω της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και οι τιμές των ενοικίων υποχώρησαν κατά 7% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο καταγράφηκαν:

- στο πετρέλαιο θέρμανσης 25,1%,

- στα αεροπορικά εισιτήρια 15,5%,

- στις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ 12,3%,

- στα ασφάλιστρα μεταφορών 11,4%,

- στις οικιακές υπηρεσίες 8,1%,

- στα φρούτα 6,1%,

- στα λαχανικά 4,6%,

- στα ξενοδοχεία 3,6%

- στον καπνό 3,5%.

- στα έπιπλα 5,4%,

Ωστόσο ο γενικός δείκτης τον Ιούλιο, μειώθηκε 0,7%, λόγω μείωσης των τιμών σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως:

- στα διαρκή καταναλωτικά προϊόντα κατά 5,1%, επειδή ο κόσμος δεν αγοράζει πια καινούργια έπιπλα, οικιακές συσκευές και στις οικιακές υπηρεσίες κλπ.

- στην Υγεία κατά 3,5% εξαιτίας της μείωσης τιμών στα φάρμακα, τις ιατρικές και τις παραϊατρικές υπηρεσίες,

- στις επικοινωνίες κατά 4,3% λόγω μείωσης των τηλεφωνικών υπηρεσιών,

- στην εκπαίδευση κατά 4%) λόγω της μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων , ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών,

- στην αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες κατά 3%,

- στα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια κατά 1,5%,

- στις μεταφορές κατά 1,5%, λόγω μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα αεροπλάνα.

Πτώση 5,4% καταγράφηκε στην κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες, αποτυπώνοντας κυρίως την πτώση τιμών στα κομμωτήρια, τα προσωπικά είδη και τα ασφάλιστρα μεταφορών.

Πηγή : protothema.gr