Ποδηλατοπορεία στο Βέρμιο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΟΡ

Το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας (ΑΝ ΔΥ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου (ΤΟΣ) και την υποστήριξη του Ποδηλατικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ), διοργανώνει την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 στις 9.00πμ στο δάσος και τα λιβάδια του Ξηρολιβάδου και του Σελίου στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην ανακοίνωση τους οι διοργανωτές αναφέρουν :

"ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ (ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ – ΣΕΛΙ 50 χλμ.) «ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ» 6ος χρόνος

Η ποδηλατική πορεία θα διεξαχθεί σε μια κυκλική διαδρομή 50 χιλιομέτρων αντοχής, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες και μέτριες υψομετρικές διαφορές, σε δασικό δρόμο από το Ξηρολίβαδο έως το Σέλι με επιστροφή. Είναι ιδανική για αθλητές που έχουν εμπειρία αποστάσεων στο βουνό, αλλά και για όσους έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία μιας μεγάλης ποδηλατικής ορεινής διαδρομής.
Η εκκίνηση θα γίνει από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου (από όπου θα λάβουμε αναμνηστικό για να το παραδώσουμε στον Τουριστικό Όμιλο Σελίου) και από την είσοδο του πευκοδάσους του Ξηρολιβάδου θα κατευθυνθούμε προς την πανέμορφη «Πηγαδίτσα» (τοποθεσία ιδανική για πιν-νικ με ξύλινα παγκάκια), μετά θα περάσουμε από τη «Σουποτίκα» (με ποτίστρα για ζώα και στάβλους των Σαρακατσαναίων) και αφού ανηφορίσουμε 2-3 χλμ θα συνεχίσουμε περιμετρικά από το υπέροχο λιβάδι του «Καρά Τσαϊρ» (Μαύρο Τσαϊρι), κατόπιν θα συνεχίσουμε σε σκιερό δάσος οξιάς, μέχρι να συναντήσουμε τη στροφή για το Σέλι. Στρίβοντας θα διασχίσουμε τον απέραντο βοσκότοπο της «Πλαλίστρας» και θα ανέβουμε τον ορεινό όγκο γύρω από το «Ασούρμπασι» (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου) οπότε θα φτάσουμε στο κέντρο του Σελίου, στο κτίριο του Τουριστικού Ομίλου (ΤΟΣ) για διάλειμμα ξεκούρασης και υδροληψία. Στη συνέχεια, αφού λάβουμε αναμνηστικό για το παραδώσουμε στον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ), θα ξεκινήσουμε το δρόμο  της επιστροφής από το «Ντέμο», θα συνεχίσουμε στο δάσος οξιάς της «Ντουκάτας» και κάνοντας κυκλική πορεία προς την «Καταφιόρα», γύρω από την «Γκαβάνα» και το «Καρά Τσαϊρ» θα επιστρέψουμε και πάλι στο Ξηρολίβαδο με ελαφρά κατάβαση με αλματάκια που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη.
Προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής έξι (6) ώρες. Όλοι οι αθλητές θα κινηθούν ομαδικά (σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής σε δύο ομάδες, αργή-γρήγορη) με αρχηγό που γνωρίζει τη διαδρομή (δεν υπάρχει σήμανση) και τις δυσκολίες της.
Ταυτόχρονα θα γίνει Ποδηλατοβόλτα γνωριμίας με το δάσος 5 χλμ, για παιδιά 9 έως …99 χρόνων!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ -  ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η ποδηλατική διαδρομή είναι ανοιχτή σε όλους όσους αγαπούν το βουνό, την περιπέτεια, την παρέα και τον αθλητισμό. Μοναδική επιβράβευση η συμμετοχή του καθενός και η αξέχαστη εμπειρία του βουνού.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχουν, παρά μονάχα ο σεβασμός της φύσης, των συναθλητών και των υποδείξεων του οδηγού-αρχηγού της ομάδας. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 15 ετών (στη διαδρομή των 50χλμ) με την έγγραφη συναίνεση του γονέα. Κράνος,  νερό, ξηρά τροφή απαραίτητα.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ είναι να αναδείξει τις ομορφιές του Βερμίου και τη χαρά της ποδηλασίας και του αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το Βέρμιο, αλλά και τους ποδηλάτες με τους οποίους θα κληθούν να το διασχίσουν, «ενώνοντας» τα ξακουστά Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, το Σέλι (Κάτω Βέρμιο) και το Ξηρολίβαδο.
Επίσης να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι το βουνό είναι «ζωντανό», έχοντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει την αειφόρο ανάπτυξή του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Η προσπάθεια είναι εντελώς εθελοντική και ο καθένας θα φροντίσει για τη μεταφορά, τη διατροφή και τη διαμονή του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 11 Αυγούστου 8.00-9.00 Δηλώσεις Συμμετοχής- 9.10 Εκκίνηση αθλητών από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου για την Ποδηλατοπορεία  Ξηρολίβαδο – Σέλι με επιστροφή 50 χλμ..
Ταυτόχρονη Ποδηλατοβόλτα 5 χλμ στο δάσος  για μικρούς και μεγάλους φίλους του ποδηλάτου.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Το Ξηρολίβαδο απέχει 18χλμ από τη Βέροια, 90 από Θεσσαλονίκη και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1100μ. Έχει ξενώνα (Ντουκάτα), ψησταριά, καφετέρια, λιμνούλα (μπάρα) και υπέροχο επίπεδο δάσος μαύρης Πεύκης και οξιάς, με παροχή νερού στην είσοδο του.
Πληροφορίες για το Ξηρολίβαδο στο www.xirolivado.gr
Επικοινωνία: ΑΝΔΥ  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. /κιν. 6986715030