Συντεταγμένη Πολιτεία και αδέσποτα ζώα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

Του Γιάννη Παπαγιάννη

Σε μια πολιτισμένη, σύγχρονη κοινωνία είναι αδιανόητο να κινδυνεύουν οι άνθρωποι από τα ζώα και τα ζώα από τους ανθρώπους. Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά για την ασφάλεια και υγεία των πολιτών σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα. Παράλληλα πρέπει όμως να φροντίζει και για την ασφάλεια των ζώων από τη βία κάποιων ανθρώπων.

Ας πρυτανεύσει η λογική. Άμεσα, προγραμματισμένα και με χρονοδιάγραμμα πρέπει να συνεργαστούν Φιλοζωικές οργανώσεις, Κτηνιατρικοί φορείς, Πολιτεία, Δήμος και πολίτες, φιλόζωοι ή μη, με στόχο τη συγκέντρωση, φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων σε κυνοκομεία αλλά και ιδιωτικούς χώρους που πληρούν τους όρους του νόμου. Με μέτρα της Πολιτείας, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να επιτύχουμε την εφάπαξ και δια παντός απαλλαγή των δρόμων και των γειτονιών από τις αγέλες αδέσποτων, άρρωστων και ανεξέλεγκτων σκύλων.

Τα αδέσποτα ζώα συνιστούν ενίοτε κίνδυνο για την ασφάλεια και υγιεινή όλων, ιδίως των μικρών παιδιών και των ανήμπορων γερόντων. Όχι άλλη ολιγωρία και προχειρότητα από τους αρμοδίους για ένα ζήτημα που τείνει να πάρει μεγάλες αρνητικές διαστάσεις.