Α. Βεσυρόπουλος: "Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη, απέναντι στο Κράτος"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ

besiropoylos voyliTην απόλυτη ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου και αποκατάσταση της φορολογικής συνείδησης, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την Εισήγηση του νομοσχεδίου «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις».

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Διαδικασιών, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού, βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει αυτά τα έσοδα. Ακόμη, περιέχει, την κωδικοποίηση διατάξεων διάσπαρτων σε διάφορα νομοθετήματα, τη μείωση των προστίμων για τη φοροδιαφυγή, προκειμένου να καταστούν εισπράξιμα, τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου στον ενδιαφερόμενο πριν την οριστικοποίησή τους, ώστε να έχει την δυνατότητα τεκμηριωμένης απάντησης, τη μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας, την υπό προϋποθέσεις, έκδοση βεβαίωσης οφειλής μηνιαίας ισχύος κ.ά.

Ο Βουλευτής Ημαθίας και Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να τεθεί σε εφαρμογή, επιτέλους, ένας Κώδικας φορολογικών διαδικασιών, απλοποιημένος, σύγχρονος, ευέλικτος και αποτελεσματικός στη λειτουργία του. «Θέλουμε να διασφαλιστούν φορολογικά έσοδα και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης, ποια είναι τα δικαιώματά του απέναντι στη φορολογική διοίκηση και ποιες, είναι οι κυρώσεις στην περίπτωση μη τήρησης των φορολογικών του υποχρεώσεων. Θέλουμε να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη, απέναντι στο Κράτος. Γιατί η εμπιστοσύνη κλονίζεται και καταρρέει, όταν ο πολίτης βλέπει ότι το ίδιο το Κράτος, δεν επιβάλλει την ισονομία, ότι το ίδιο το Κράτος αδυνατεί να επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να υπάρξει δικαιοσύνη και ισονομία μεταξύ κράτους και πολίτη, όπου ο πολίτης θα πληρώνει δίκαια και σύμφωνα με το εισόδημά του ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις θα ισχύουν, για όλους, χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις.

Ακόμη, ο Βουλευτής Ημαθίας, μίλησε για την αναγκαιότητα να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή άμεσα, καθώς και να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονταν αλλά δεν εισπράττονταν, κάτι που δρομολογείται με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

«Έχετε αναρωτηθεί από που προέρχεται ένας μεγάλος αριθμός ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο; Μα από πρόστιμα που επιβάλλονταν και δεν εισπράττονταν, γιατί είτε ήταν υπέρογκα, είτε γιατί κάποιοι είχαν τον τρόπο να κωλυσιεργούν τις διαδικασίες και να τα οδηγούν σε παραγραφή. Υπήρχε και υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή. Ακόμα και όταν διακριβωνόταν η φοροδιαφυγή, η μεγάλη φοροδιαφυγή, η φορολογική διοίκηση, δεν λειτουργούσε με ευελιξία και ο ελεγχόμενος φρόντιζε να μεταβιβάσει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα το δημόσιο να μην μπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Το προηγούμενο κανονιστικό πλαίσιο, μετέφερε τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε τελεσίδικος καταλογισμός φόρου αλλά ούτε και ταχεία επίλυση των διαφορών. Αυτό λειτουργούσε εις βάρος του συνεπή και ειλικρινή φορολογούμενου και υπέρ όσων φοροδιέφευγαν. Oι διατάξεις όμως του νέου Κώδικα, συνιστούν ανατροπή όλων αυτών των παθογενειών» τόνισε ο Βουλευτής Ημαθίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, σε διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη «μάχη» κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής αλλά και των οικονομικών ελέγχων, που διαμορφώνονται μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής.

«Στέκονται πολλοί στο άρθρο 46, για τις κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όταν υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων για το δημόσιο. Άλλοι στέκονται στα άρθρα 14 έως 17, για τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να αντλεί πληροφόρηση είτε από τον φορολογούμενο είτε από συναλλασσόμενους μαζί του, είτε από άλλους φορείς και λειτουργούς του δημοσίου, είτε από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πως αντιλαμβάνεστε εσείς την πάταξη της φοροδιαφυγής αλήθεια; Ο λαϊκισμός που εκπέμπετε είναι σύνθετος. Από τη μία εκτοξεύετε κορώνες εντυπωσιασμού για κατάσχεση της περιουσίας φοροφυγάδων ή επίορκων και από την άλλη, όταν έρχονται τέτοιες διατάξεις, επικαλείστε το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και ουσιαστικά απλώνετε ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι οι διατάξεις αυτές, αφορούν ειδικές περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όταν υπάρχει ο φόβος κάποιος να διαφύγει ή να μεταβιβάσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων για το δημόσιο. Αφορά υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Δεν αφορά αυτόν που οφείλει 500 ή 1000 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος.