Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση εξωστρέφεια – ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

epimelitirio exostrefiaΠραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 και ώρα 7:30 μμ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας, μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, που είναι εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013(ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κος Νικόλαος Ουσουλτζόγλου , τονίζοντας μεταξύ άλλων :

«Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις του Νομού μας να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και ενέργειες του Επιμελητηρίου και να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει θετικής αναφοράς το γεγονός ότι ο Νομός Ημαθίας ήταν πρώτος σε υποβολές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον τομέα της μεταποίησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜΜΕ που έληξε τον Μαϊο και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

Eυχόμαστε η επίσημη προκήρυξη του νέου προγράμματος ενίσχυσης της εξωστρέφειας να μην καθυστερήσει και ταυτόχρονα να δοθεί ικανός χρόνος για την προβολή του προγράμματος αλλά και την προετοιμασία των υποψηφίων.
Το Επιμελητήριο Ημαθίας δεσμεύεται ότι θα διοργανώσει εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και άλλες ημερίδες.»

Κατόπιν τον λόγο έλαβε Κος Αθανάσιος Κακούδης, στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ο οποίος παρουσίασε το επιδοτούμενο πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι :\

Ενισχύσεις με στόχο το σχεδιασμό, παραγωγή και προώθηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού που φθάνουν μέχρι και σε 55 % του κόστους του επενδυτικού σχεδίου προβλέπει το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ». Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, η πρώτη προκήρυξη του οποίου είχε σημειώσει επιτυχία.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τη λογική του πετυχημένου πρώτου κύκλου της Δράσης, με επιπλέον βελτιώσεις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του προγράμματος μέχρι τέλος Ιουλίου.

Το Πρόγραμμα υποστηρίζει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΜμΕ. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν επιδοτήσεις και πραγματοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές στο εξωτερικό (εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, αλλαγή συσκευασίας, απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων, marketing σε τρίτες χώρες κλπ). Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ να αναδείξουν το εξωτερικό εμπόριο ως στρατηγική προτεραιότητά τους και το πρόγραμμα τις καθοδηγεί να εκπληρώσουν μερικές ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

- O συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) είναι 30.000.000 ευρώ.
- Επιλέξιμες είναι όλες οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 01-08-2013 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου. Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, κ.α.
- Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων κυμαίνεται από €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ, ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους.
- Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30 έως 55 % .
- Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:
• Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Ειδικές Εγκαταστάσεις (ακόμα και παραγωγικού σταδίου)
• Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών
• Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.
• Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές – στόχους.
• Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
• Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
• Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).
• Λοιπές Ενέργειες ((μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις)
-Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Οικονομικός Επόπτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) Κος Γεδεών Βούλης, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στο ότι ο εθνικός μέσος όρος στην εξαγωγική επίδοση στα αγαθά είναι 12,4% και στα αγαθά και υπηρεσίες είναι στο 26%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 45% . Ότι το παραγωγικό κενό, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του πραγματοποιούμενου και δυνητικού προϊόντος, ως ποσοστό του δυνητικού προϊόντος για την Ελλάδα υπολογίζεται στο -13%, ενώ αντίστοιχα για την Γερμανία είναι στο -0,3% , για την Ισπανία στο -4,6% , για την Πορτογαλλία στο -4,3% και για την Κύπρο στο -2%.
Η ρευστότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα. Πρωταρχικός μας στόχος στον ΣΕΒΕ είναι να βρεθούν λύσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την διάσωση των υγιών τουλάχιστον επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα; Όλες οι δράσεις για την τόνωση της ρευστότητας «διέρχονται» μέσα από το κανάλι των τραπεζών.
Τα εξαγωγικό εμπόριο της Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει στην πανελλαδική κατάταξη των μεριδίων του εξαγωγικού όγκου την Τρίτη θέση, για το 2012 με ποσοστό 17%. Η πλειονότητα των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας απορροφάται από τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ-25 με αντίστοιχα μερίδια 34% και 33%. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο επίμονο αίτημα του ΣΕΒΕ για αύξηση του ορίου de minimis από 200.000 σε 500.000 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Οδηγό του Προγράμματος, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται/ενημερώνονται:

α) Από τους διαδικτυακούς τόπους : www.espa.gr , www.efepae.gr και www.e-kepa.gr
β) Από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-480000, ι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , www.e-kepa.gr).
δ) Από τα Επιμελητήρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τους διαδικτυακούς τους τόπους.