ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Oι υπάλληλοι των υπουργείων αλλά και εποπτευόμενων οργανισμών (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ) πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 19.300 υπαλλήλων που πρόκειται να οδηγηθούν φέτος σε διαθεσιμότητα (17.300) ή απολύση (2.000).
Με δεδομένο ότι η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης που είχε αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, Δ. Σταμάτης, παρά τις επιστολές επί επιστολών προς τους υπουργούς είχε αποτύχει παταγωδώς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει πάνω του όλη τη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων πλην αυτών του Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας, «περισσεύουν» περί τις 2.500 με 2.800 θέσεις (μαζί με το υπουργείο Οικονομικών). Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο αναζητά περίπου 4.800 εργαζόμενους στο δημόσιο για να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 και, κυρίως, ακόμη 12.500 «διαθέσιμους» έως το Δεκέμβριο μαζί με ακόμη 2.000 που θα οδηγηθούν σε απόλυση, είναι σαφές ότι το μεγάλο βάρος πέφτει στους εποπτευόμενους φορείς οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιολογηθεί.
Στο τραπέζι υπάρχει η περίφημη λίστα Σταμάτη με τους 34 οργανισμούς ωστόσο αφενός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και αφετέρου η «δεξαμενή» αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 17.300 «διαθέσιμων» και τους περίπου 2.000 που θα οδηγηθούν σε απόλυση. Δηλαδή, σύνολο, 19.300 υπάλληλοι.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκης που από τη θέση του έχει συντονιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, καθώς στους ΟΤΑ και στα Νομικά τους Πρόσωπα δεν έχει προχωρήσει παρά ελάχιστα η αξιολόγηση δομών και, στη συνέχεια, υπαλλήλων.
πηγή: aftodioikisi.gr