ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Yπερψηφίστηκε την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο στο οποίο προβλέπονται οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, από τις συνολικά 15.000 που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στη συμφωνία με την Τρόικα.
Οι πρώτοι απολυμένοι θα προέλθουν κυρίως από τη δημοτική αστυνομία και το θεσμό των σχολικών φυλάκων, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινωθούν οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών, απ´ όπου θα προκείψουν οι υπόλοιπες απολύσεις.
Από σήμερα, Πέμπτη, οι δημοτικοί αστυνομικοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οσοι από αυτούς έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο παραμένουν στους δήμους. Οσοι από αυτούς προσλήφθηκαν με πρόγραμμα ΑΣΕΠ θα μετακινηθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Αυτό θα ισχύσει γενικά για το πρόγραμμα της Κινητικότητας και για εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν μελλοντικά σε αυτό. Ετσι με ρύθμιση προβλέφθηκε το εξής: «Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα».
Επίσης σύμφωνα με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής «εξαιρούνται από τη κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων». Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζει πως «οι Δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά».
Για τους σχολικούς φύλακες που μπαίνουν στην Κινητικότητα, προβλέπονται τα εξής:
- αναγνώριση πενταετούς συνταξιοδοτικού χρόνου
- θα έχουν την δυνατότητα μετά την Κινητικότητα να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους.
Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς των τομέων υγείας των Τεχνικών Λυκείων, αυτοί που θα μπουν σε πρόγραμμα Κινητικότητας θα μετακινηθούν σε νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Πέραν των παραπάνω, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Τετάρτη προστέθηκαν οι εξής ρυθμίσεις:
-Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του.
-Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου.
- Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από τη κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης.
- Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.
πηγή: protothema.gr