Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας στο 29ο Αντάμωμα Βλάχων στην Κατερίνη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΧΟΡΟΣ

vlaxoi antamomaΤην Κυριακή 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι 3ήμερες εκδηλώσεις του 29ου Ανταμώματος των Βλάχων με διοργανωτή την Π.Ο.Π.Σ.Β.,που έγινε στην Κατερίνη και στο Χοροστάσι της Καρίτσας Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου.

Υπήρξε, όπως πάντα, μεγάλη συμμετοχή συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα και περίπου 1500 χορευτές παρέλασαν στο κέντρο της Κατερίνης και χόρεψαν κατά περιοχή σε ξεχωριστές ομάδες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Εντυπωσιακή, κατά γενική ομολογία, ήταν και αυτή τη φορά η εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας το Σάββατο βράδυ στην πλατεία της Κατερίνης και την Κυριακή στον «Μεγάλο Χορό», «Κόρλου Μάρι» στο Χοροστάσι της Καρίτσας Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου, με συμμετοχή 50χορευτών χόρεψαν και θερμά χειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό και με την συνοδεία του Φώτη Καραβιώτη στο κλαρίνο και την ξεχωριστή κρυστάλλινη φωνή του Φώτη Τράσια στο τραγούδι.

vlaxoi antamoma1Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο Αντάμωμα Βλάχων (1985) έγινε στο Σέλι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και στάθηκε η αφορμή να γνωριστούν καλύτερα οι Σύλλογοι Βλάχων μεταξύ τους και να ιδρυθεί η Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Στη Βέροια και το Σέλι έγιναν και το 2ο και το 3ο Αντάμωμα Βλάχων και , γενικά , τα έξι (6) από τα δέκα (10) πρώτα Ανταμώματα.

Οι δράσεις του Συλλόγου δεν περιορίζονται μόνο στη συμμετοχή στα Ανταμώματα. Πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων και μελών του Συλλόγου μας είναι η διάσωση και προβολή της Βλάχικης γλώσσας που ακόμα ομιλείται στην περιοχή μας αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος και των Βαλκανίων.