Η υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης καλά κρατεί…

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

Από το “Ανθρώπινο. Δυναμικό Βέροιας " ανακοινώθηκαν τα εξής: “Το νέο Πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, λειτουργεί κι αυτό, όπως όλα τα προηγούμενα, σαν το πολυεργαλείο για την περαιτέρω υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας. Ζημιωμένοι και πάλι βγαίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιβαρύνει ακόμη μία φορά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα συνεχίζεται ακάθεκτη η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας, στο δρόμο της πολιτικής των προηγούμενων ετών.
Από τα νέα μέτρα δε γλιτώνει ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εδώ και μήνες υποβαθμισμένοι Καλλικρατικοί Δήμοι, καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, μέσω της μετάταξης 4.000 υπαλλήλων στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. Η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση» ουσιαστικά προβλέπει τη μετατροπή των δημοτικών αστυνομικών σε …ντεντέκτιβς και ομάδα «ΔΙΑΣ» και αντιστρόφως η Ελληνική Αστυνομία εφ’ εξής θα αναλάβει και τα καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας… Μια ακόμη Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, μετά το κλείσιμο της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης!

Μετά τη διάλυση των δομών της Εθνικής Άμυνας της Χώρας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η κατάργηση του  Β΄ Σώματος Στρατού στη Βέροια, ακολούθησε το ξεχαρβάλωμα της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέλαβε τη φύλαξη των συνόρων μας -αντί του Στρατού- στον Έβρο με αποδυνάμωση των Αστυνομικών Δνσεων από το μισό τους προσωπικό, όπως και της Ημαθίας, και τώρα ακολουθεί η εξαφάνιση της Δημοτικής Αστυνομίας για την κάλυψη των κενών της ΕΛ.ΑΣ…     
Η πολιτική των πρόχειρων λύσεων συνεχίζεται και όχι μόνο δεν επιτυγχάνονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους, αλλά αντιθέτως ισοπεδώνονται και οι υπάρχουσες δομές, με την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» αφού προηγουμένως κακο-χαρακτηριστούν ως αντιπαραγωγικές και ως αποτέλεσμα ρουσφετολογικών προσλήψεων, «άνδρο κομματοκρατίας» κλπ. κλπ. Απόλυτη εφαρμογή της λογικής του παραλόγου «πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι».

Χαρακτηριστικά, στο Δήμο Βέροιας η υπονόμευση της εύρυθμης λειτουργίας λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην πόλη, τόσο λόγω της ανάπλασης στα πιο κεντρικά σημεία, όσο κι ενόψει του νέου κανονισμού καθαριότητας που θα προκύψει το επόμενο διάστημα, μετά το πέρας της διαβούλευσης για το θέμα.

Αδύναμη κι απρόθυμη να πλήξει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η νέα κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες, εξαντλεί τη μεταρρυθμιστική της δράση πάνω στα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας και του κράτους, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν δεν σιωπά –κατά κανόνα- αρκείται σε απρόθυμη και ισχνή διαμαρτυρία, λόγω ακριβώς των κομματικών της δεσμών με τα κυβερνώντα κόμματα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους κυβερνητικούς βουλευτές, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα είναι εκπρόσωποι των κομμάτων προς την τοπική κοινωνία και όχι δυστυχώς το αντίστροφο.

Όσο λοιπόν η κατεδάφιση των δομών παρουσιάζεται ως μεταρρύθμιση, όσο βαφτίζεται εξυγίανση η καταπάτηση των συμφερόντων των πολιτών, όσο οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και νομιμοποιείται η ασυλία της διαφθοράς, η  κοινωνία των πολιτών οφείλει να ανασυνταχθεί και να αντιταχθεί στην ολοκλήρωση του σχεδίου καταστροφής της“.