Βαλαβάνης: Ηθική υποχρέωση η παραχώρηση μετοχών της "Αμάλθεια" στο Επιμελητήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

valavanisMε αφορμή την κουβέντα που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για την παραχώρηση μετοχών της "Αμάλθεια" στο Επιμελητήριο, ο πρώην δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Λευτέρης Βαλαβάνης, έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

"Με αφορμή το θέμα της παραχώρησης εταιρικών μετοχών της «Αμάλθεια» που κατέχει ο Δήμος Βέροιας στο Επιμελητήριο Ημαθίας αισθάνομαι την ανάγκη προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πολιτικής Ηθικής να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις.

1. Η Ανώνυμος εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Αμάλθεια» συστήθηκε το έτος 2005. σε εφαρμογή του Νόμου 2538/97

2. Οι πρώτοι φορείς οι οποίοι συγκροτούσαν το πρώτο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο ήταν. 1. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας εκπροσωπούμενη από τον τότε Νομάρχη κ. Ιωάννη Σπάρτση. 2. Ο Δήμος Αποστόλου Παύλου εκπροσωπούμενος από τον τότε Δήμαρχο Ελευθέριο Βαλαβάνη .3. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας εκπροσωπούμενη από τον τότε Πρόεδρο Χρήστο Αραφαηλίδη. 4. Το Επιμελητήριο Ημαθίας εκπροσωπούμενο από τον τότε Πρόεδρο του κ. Θωμά Κούτερη.

3. Η κατανομή των 100.000 εταιρικών μεριδίων συμφωνήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση για την συγγραφή και έγκριση του καταστατικού στα ακόλουθα ποσοστά. 1.Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση 51 % 2.Δήμος Αποστόλου Παύλου 19%. 3. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας 15%. 4. Επιμελητήριο Βέροιας 15%.

4. Στην συνεχεία και λόγω τεχνικού οικονομικού κωλύματος από την πλευρά του Επιμελητηρίου δεν ήταν εφικτή η συμμετοχή του εκείνη την χρονική περίοδο στην μετοχική σύνθεση της «Αμάλθεια».

5. Στην συνεχεία κατόπιν του κολλήματος και της μη συμμετοχής του επιμελητηρίου στην «Αμάλθεια» η κατανομή του αρχικώς συμφωνηθέντος ποσοστού συμμετοχής στα εταιρικά μερίδια συμφωνήθηκε να κατανεμηθεί εκ νέου: 1. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας 51 %. 2. Δήμος Απόστολου Παύλου 25%. 3 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας 24%.

6. Μετά την σύσταση της εταιρείας και την άρση του οικονομικού κωλύματος από το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος το Επιμελητήριο Ημαθίας επανήλθε με συγκεκριμένο αίτημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αμάλθεια» (έγγραφο με πρωτόκολλο 234/10/6/2006) με το οποίο αίτημα ζητούσε την συμμετοχή του στην εταιρεία με το αρχικώς συμφωνηθέν πόστο. Αυτό άλλωστε είχαμε αρχικά συμφωνήσει όταν παρουσιάσθηκε το κώλυμα και η μη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην εταιρεία.

7. Η πλειοψηφία του τότε Διοικητικού Συμβουλίου απέρριψε το σχετικό αίτημα του Επιμελητηρίου με διαφωνούντα εμένα. Προφανώς τάχθηκα και για λόγους Ηθικής υπέρ του αιτήματος του Επιμελητηρίου

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την ύπαρξη των σχετικών πρακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αμάλθεια» για τα έτη 2005 και 2006 στο οποίο και συμμετείχα.

Πιστεύω προς αποκατάσταση της πολιτικής Ηθικής και όχι μόνο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των μετόχων όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του Ν.3852/10 γνωστού ως «Καλλικράτης» θα πρέπει να βρει το νόμιμο τρόπο για την μεταβίβαση έναντι τιμήματος ποσοστού μετοχικών μεριδίων προς το Επιμελητήριο Βέροιας αυτό νομίζω πως περιγράφεται και στο καταστατικό της εταιρίας σε σχετικό άρθρο δηλαδή ο τρόπος μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων.

Αλώστε όπως ανέφερα παραπάνω το Επιμελητήριο δεν συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα λόγω τεχνικού Οικονομικού κωλύματος.

Σε ποια λογική και Ηθική τάξη αντέχει η το γεγονός ότι στην σύνθεση του εταιρικού σχήματος συμμετέχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας με την σημερινή της οικονομική και διαχειριστική κατάσταση (ως προς την διαχείριση των αγροτικών προϊόντων), η συνεχώς εκποιούσα περιουσιακά της ακίνητα .... Και να μην συμμετέχει το Επιμελητήριο.

Τέλος με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η ανησυχία, πρόβλεψη του Αντιδημάρχου Βέροιας κ. Άρη Λαζαρίδη για το ενδεχόμενο κλεισίματος του κόμβου της Κουλούρας μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού «κάθετου άξονα» Σκύδρας -Νάουσας-Βέροιας προς και από την Εγνατία οδό και σε σχετική απόφαση «κουμπώματος» στο γεωγραφικό ύψος του οικισμού Μέσης. Ανησυχία την οποία κατέθεσα και εγώ με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου σε Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Αποστόλου Παύλου το έτος 2009.

Βέβαια θα πω για μια ακόμη φορά και έχω την εντύπωση πλέον σε ώττα μη ακουόντων ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού»".