Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: ένας χρόνος λειτουργίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

bizantino mouseio veriasΜε αύξηση των επισκεπτών του κατά 60% εγκαινίασε τη νέα εποχή λειτουργίας του το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Το Μουσείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό στα τέλη του 2011 και την επόμενη χρονιά σημείωσε αυτή την εντυπωσιακή αύξηση στην έλευση επισκεπτών σε σχέση με την επισκεψιμότητα του έτους 2010. Η τάση αυτή δείχνει να ενισχύεται με ακόμη πιο δυναμικούς ρυθμούς το 2013, καθώς κατά το πρώτο μόλις εξάμηνο της χρονιάς οι επισκέπτες του είναι περισσότεροι απ' ό,τι ήταν ολόκληρο το έτος 2010.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου πιστεύουν πως η εντυπωσιακή αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στη συστηματική προσφορά πολιτιστικών δράσεων προς το κοινό της πόλης, όπως περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με θέματα ποικίλα και ενδιαφέροντα στο ευρύ κοινό έδωσε σε πολλούς κατοίκους της πόλης το κίνητρο να επισκεφθούν το Μουσείο.

Την χρονιά του 2012 διοργανώθηκε η έκθεση «Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης» με τη συμμετοχή της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το αρχείο Γιώργη Μελίκη, και χορηγούς την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και το Δήμο Βέροιας. Στα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε λαϊκό δρώμενο με μασκοφόρους τελεστές και παραδοσιακή μουσική.

Αυτή την εποχή παρουσιάζεται η έκθεση «Σημείο Ελευθερίας: Βέροια 1912-2012», και αποτελεί συμμετοχή της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας. Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό της Μακεδονίας μια πολύ σημαντική ενότητα έργων του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου και προσφέρεται η δυνατότητα επαφής με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και τις τελευταίες εξελίξεις της ελληνικής εικαστικής δημιουργίας υψηλής ποιότητας.

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται ήδη η επόμενη έκθεση που το Μουσείο φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης, με τίτλο "Παναγία μου" και θέμα την Παναγία στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Το 84% των επισκεπτών του 2013 ήταν μαθητές, γεγονός που αποδεικνύει τον εκπαιδευτικό ρόλο που το Μουσείο παίζει για τα σχολεία της Βέροιας και της γύρω περιοχής. Στην νέα εποχή λειτουργίας του Μουσείου, σχεδιάσθηκαν και πραγματοποιήθηκαν έξι εκπαιδευτικά προγράμματα:

- Το πρόγραμμα «Βέροια, πόλη με τα πολλά νερά», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011.
- Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου εξοικειώθηκαν με την αθέατη πλευρά ενός μουσείου χάρη στο πρόγραμμα «Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Σχεδιάζουμε και στήνουμε το δικό μας μουσείο».
- Το πρόγραμμα «Με κορδέλες και κλωστές μάσκες φτιάχνω μαγικές» σχεδιάσθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης», για όλες τις ηλικιακές σχολικές ομάδες με τις ανάλογες προσαρμογές στον τρόπο, τη μεθοδολογία της ξενάγησης, αλλά και το είδος του εικαστικού εργαστηρίου που ολοκλήρωνε την επίσκεψη στην έκθεση.
- Η περιοδική έκθεση «Σημείο Ελευθερίας: Βέροια 1912-2012» συνοδεύτηκε από ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και σε σπουδαστές Καλών Τεχνών.
- Το εορταστικό πρόγραμμα «Χριστούγεννα και ευχές για την καλοχρονιά» πρόσφερε σε όσους το εμψύχωσαν και το παρακολούθησαν τη μαγεία της χριστουγεννιάτικης αφήγησης και της βυζαντινής τέχνης.
- Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Λαμπερές ιστορίες φωτιάς. Φωτιές και φλόγες από τις εστίες και τα λυχνάρια του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας», έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε επιλεγμένα ευρήματα των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της οικοσκευής μιας βυζαντινής κουζίνας και τους τρόπους φωτισμού στο Βυζάντιο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ανανεώνονται συνεχώς, φιλοδοξώντας να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών του φίλων. Νέες εκπαιδευτικές δράσεις προετοιμάζονται για διάφορες ηλικιακές ομάδες μαθητών, με θέματα από την τοπική ιστορία αλλά και από την επιστήμη της συντήρησης αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, το Μουσείο συστηματικά διοργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις, διατηρώντας ενεργό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Η νέα εποχή λειτουργίας εγκαινιάστηκε εορταστικά στις παραμονές του 2012 με «ευχές για την καλοχρονιά», προσκαλώντας όλους τους πολίτες της σε μία εορταστική απογευματινή εκδήλωση με καλαντισμούς, λαϊκό δρώμενο με ρουγκάτσια, και αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων ιστοριών.

Τους καλοκαιρινούς μήνες στην αυλή του μουσείου αντήχησαν μουσικές του κόσμου. Με τη συνέργεια φορέων όπως ο Δήμος Βέροιας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας και η Πρεσβεία του Βελγίου, οι κάτοικοι της πόλης είχαν την ευκαιρία ν' ακούσουν παλιά και καινούργια τραγούδια του βεροιώτη τραγουδοποιού Σούλη Λιάκου, ν' απολαύσουν μουσικές από την αυλή του σουλτάνου, ρωμιών ψαλτών, και δερβίσηδων από τους μεβλεβί τεκέδες, να ταξιδέψουν με μελοποιημένη ποίηση στο αυγουστιάτικο φεγγάρι, και να γνωρίσουν έργα κλασικής μουσικής Ελλήνων και Βέλγων συνθετών.

Η «μικρή Ιερουσαλήμ», όπως είναι γνωστή η Βέροια για το πλήθος των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών που διασώζει, ανοίγει ξανά τις πόρτες των εκκλησιών της. Χάρη στη συνέργεια της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, τόσο οι πολίτες όσο και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να συνδιαλέγονται με το λειτουργικό παρόν και το βυζαντινό παρελθόν τους. Επισκέψιμα είναι πλέον επιλεγμένα μνημεία της πόλης, όπως οι ναοί της Αναστάσεως του Χριστού, των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας, του αγίου Βλασίου, του αγίου Στεφάνου, του αγίου Γεωργίου του Μικρού, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και της Παναγίας Περιβλέπτου.
Τα έργα αποκατάστασης των βυζαντινών μνημείων της πόλης δε σταματούν, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της πόλης μας μέσω έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013. Στα έργα αυτά για την αποκατάσταση μνημείων συγκαταλέγονται η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, κτίσματα στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου επιλεγμένων μνημείων, καθώς και η συντήρηση τοιχογραφιών και άλλων ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου του αγίου Παταπίου.

Την πρώτη χρονιά της νέας εποχής του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας σηματοδότησε και το ευτυχές τέλος μιας νίκης έναντι της αρχαιοκαπηλίας: μια πολύ σημαντική βυζαντινή εικόνα του Αγίου Προκοπίου, με προέλευση τον ομώνυμο ναό της Βέροιας ,εμπλούτισε τις συλλογές του Μουσείου. Η εικόνα, η οποία αποτελούσε για πολλά χρόνια προϊόν αρχαιοκαπηλίας, αγοράστηκε από το συλλέκτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος κατόπιν τη δώρισε στο Μουσείο.

Πληροφορίες:
Οδός Θωμαΐδος 26, Βέροια (Νομός Ημαθίας)
Τηλέφωνο: +30 23310 25847
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.