Πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας η 25η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΝΑΟΥΣΑ

Με μαζική συμμετοχή των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ, των απογόνων τους, πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας η 25η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, που διοργάνωσε  η κεντρική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και το παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στην εκδήλωση μίλησε η  Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα χαιρέτησε ο Γραμματέας της Γρηγόρης Φώτου και από το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ο Ζαχαρίας Ταχυδρομίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Δήμου Νάουσας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από το πολυμελές χορωδιακό συγκρότημα από την Ουγγαρία «Καρυάτιδες», από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, ενώ ποιήματα για τον Κ. Καβάφη απήγγειλε ο Ηλίας Τσέχος.

Στην ομιλία της η Θεανώ Καπέτη ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Πέρασαν πάνω από 20 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον καπιταλισμό να εξαπολύσει ακόμα πιο άγρια και βάρβαρη επίθεση στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα τόσο στη Δύση όσο και στις ίδιες αυτές χώρες που για δεκαετίες πριν οικοδομούσαν το σοσιαλισμό.

Ως κόμμα όλα αυτά τα χρόνια ασχοληθήκαμε επισταμένα να διερευνήσουμε τις αιτίες για τις ανατροπές. Βγάλαμε βασικά συμπεράσματα που αφορούν τα λάθη που έγιναν στον προσανατολισμό της οικονομίας, την αποδυνάμωση του κεντρικού σχεδιασμού, τη λειτουργία σε μια πορεία της οικονομίας με καπιταλιστικές συνταγές κ.ά. Άλλωστε σ’ αυτά τα συμπεράσματα πατάμε για τη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος.

Ανεξάρτητα όμως από τα λάθη και τις αδυναμίες που είχε το σοσιαλιστικό σύστημα που γνωρίσαμε, τα επιτεύγματά του και τις κατακτήσεις ούτε στο όνειρό τους δεν τα έχουν δει οι υποστηρικτές και οι θιασώτες του καπιταλισμού.

Εσείς που ζήσατε στις σοσιαλιστικές χώρες ως πολιτικοί πρόσφυγες γνωρίζετε από πρώτο χέρι με τι στοργή υποδέχτηκαν τις οικογένειές σας και τις βοήθησαν να ενταχθούν στη νέα κοινωνία. Γνωρίζετε πώς εξασφάλισαν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και μόρφωσης, τη στιγμή που στην Ελλάδα χιλιάδες άλλα παιδιά γνώριζαν τα κολαστήρια της Φρειδερίκης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εργάτες και αγρότες υποχρεώνονταν να μεταναστεύσουν στα σκλαβοπάζαρα σειράς καπιταλιστικών χωρών.

Γνωρίζετε τι σημαίνει να είναι στο επίκεντρο της κοινωνίας ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Τι σημαίνει να έχει καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Έχετε χρέος, έχουμε χρέος ως Κομμουνιστικό Κόμμα να πρωτοστατήσουμε ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας που εκτυλίσσεται σε όλες τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Κομμουνιστικά κόμματα βρίσκονται στην παρανομία, υπερασπιστές του μαρξισμού – λενινισμού και του σοσιαλισμού κυνηγιούνται και εξοντώνονται, η εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού έχει γίνει επίσημη κρατική πολιτική, η ιστορία ξαναγράφεται από την αρχή για να συκοφαντηθεί η κομμουνιστική ιδεολογία και η πρώτη απόπειρα εφαρμογής της στη ζωή.

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να απαντάμε στον αντικομμουνισμό αξιοποιώντας την ίδια την πραγματικότητα, τις κατακτήσεις, υπερασπίζοντας την ιστορική αλήθεια και διαδίδοντάς την, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, που είναι έρμαια από τη μια του κοσμοπολιτισμού και από την άλλη του εθνικισμού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε:

«Το 19ο Συνέδριο ασχολήθηκε επίσης με τα βασικά καθήκοντα του κόμματος τα επόμενα 4 χρόνια μέχρι το 20ό.

Βασικός στόχος είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς Λαϊκής Συμμαχίας που σήμερα μπορεί να αγκαλιάσει την πλειοψηφία του λαού μας που ανήκει στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η Λαϊκή Συμμαχία υπερασπίζεται δικαιώματα, παλεύει για κατακτήσεις πρέπει να οργανώσει την αλληλεγγύη, να υπερασπίσει το εργατικό λαϊκό εισόδημα, να αντικρούσει τα βάρβαρα μέτρα, έχει όμως σαφή αντικαπιταλιστικό και αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, η πάλη της κατευθύνεται στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ καλεί σε συναγερμό για την αποτροπή των χειρότερων. Σε αυτόν τον αγώνα έχουν όλοι θέση σε πόλεις και χωριά, ανεξάρτητα από τι έκαναν ή τι πίστευαν χτες. Εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες, νέοι, όλοι μαζί σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης και αγώνα. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύση. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Οργάνωση παντού.

Το κάλεσμα που απευθύνουμε για συμπόρευση με το ΚΚΕ – δεν αφορά στενά την εκλογική στήριξη του ΚΚΕ – σημαίνει πρώτα απ’ όλα συμπόρευση στο κίνημα με το περιεχόμενο που πρέπει σήμερα να έχει ο αγώνας.

Για τον καθένα και την καθεμιά υπάρχει θέση: Στο κίνημα, στα εργατικά σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις των ΕΒΕ, της Παναγροτικής Συσπείρωσης, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές.

Στο κίνημα που πρέπει να ανασυνταχθεί, να προσελκύσει νέες εργατικές λαϊκές μάζες -νεολαία και γυναίκες- αυτό που σήμερα είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις, στο κίνημα που πρέπει να πετάξει έξω από τα όργανά του τις συμβιβασμένες ηγεσίες.

Στο κίνημα, στη γενική συνέλευση εκεί που ο εργάτης μπορεί να δει ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντι, να ξεπεράσει τους φόβους και την ανασφάλεια, μπορεί να καταλάβει ότι ο πραγματικός στόχος δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ χτες, η ΝΔ σήμερα, η συγκυβέρνηση, αλλά μαζί τους και τα μονοπώλια και η εξουσία τους και 'κει πρέπει να στοχεύσει να κατευθύνει την πάλη του, για να ‘χει και αποτελέσματα ο αγώνας του, για να μην απογοητεύεται, για να αντέχει...».