Μόνος στο Πλήθος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

tsexos-webAστείρευτος γεννήτωρ Ποιητικού Λόγου, ο Ηλίας Τσέχος επιβεβαιώνει σε κάθε νέα του Συλλογή την αχαλίνωτη ορμή με την οποία κτίζει το Ποιητικό Σύμπαν του. Η δέκατη Συλλογή του «Τα Πλήθη του Ενός» (Εκδ. «Κουίντα», Αθήνα 2013), συμπληρώνει ένα ποιητικό σώμα που ξεχωρίζει με την γλωσσική και νοηματική δομή του.

Ο Ηλίας Τσέχος, στοχαστικός, όσο ποτέ άλλοτε επιχειρεί ένα μοναχικό ταξίδι στα ψυχικά υψίπεδα. Η θαρραλέα απόπειρά του συνιστά μοναδική εμπειρία, που έδωσε ακολούθως πολύτιμους καρπούς στο ποιητικό πεδίο. Αυτή είναι εξάλλου, η μοίρα του Ποιητή, να διασχίζει τις ερημιές του κόσμου, μόνος του πάντοτε και μελαγχολικός. Όμοια και ο Ηλ. Τσέχος, έχοντας στους ώμους του την σοφία των περασμένων, περπάτησε σε αδιάβατες, για τους πολλούς, περιοχές, και είδε κι άκουσε, όσα αποκαλύπτονται μόνον στους Ποιητές.

«Τα Πλήθη του Ενός» μας αποκαλύπτουν έναν αυθεντικό Ηλ. Τσέχο, που γράφει πια πέραν της καθεστηκυίας ηλικίας. Η ποίησή του πολυεπίπεδη, επιτρέπει στον αναγνώστη να επιχειρήσει το δικό του μυητικό ταξίδι. Με τις λέξεις να κτίζουν νοήματα και τα νοήματα να ζωγραφίζουν εικόνες, η ποίηση του Ηλ. Τσέχου μας προσκαλεί σε έναν υπερβατικό διαλογισμό. Γραφή μοναχική και σε πολλά σημεία της σπαρακτική, κορυφώνεται με τα 40 Χάϊκου-Μνημούρια του, όμοια με αρχαιοελληνικά επιγράμματα ή και δελφικούς γρίφους, που ζητούν την αποκωδικοποίησή τους, η ποίηση του Ηλία Τσέχου ξεχωρίζει για άλλη μια φορά με τα βαθιά της νοήματα. Όπως κι ο ίδιος του εξάλλου, όμοιος με Φάρο εκεί ψηλά στο Βέρμιο, μας φωτίζει τον δρόμο για «επάνω»...

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ