ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ
Η μεγαλύτερη συχνότητα ημικρανιών παρατηρείται στις γυναίκες και στα άτομα ηλικίας από 20-35 ετών. Οι κρίσεις ημικρανίας οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Για κάθε άτομο η αιτία δεν είναι η ίδια, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι επικίνδυνοι παράγοντες αλλά και συνθήκες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ημικρανιών. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:
1. Ο θόρυβος, το έντονο φως, οι μυρωδιές
Ο συνωστισμός, ο θόρυβος, τα δυνατά φώτα, οι έντονες μυρωδιές που δεν περνάνε απαρατήρητες από φαγητά ή αρώματα, αλλά και ο καπνός του τσιγάρου είναι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανίας. Αν μάλιστα βρίσκεστε σε μικρό χώρο οι παραπάνω παράγοντες ενισχύονται.
2. Η ψυχολογία
Το stress, ο θυμός, η ένταση, ο φόβος , η θλίψη αλλά και οι πολλές ώρες δουλειάς που προκαλούν προβλήματα στη ψυχολογία είναι συχνά βασικοί παράγοντες για κρίση ημικρανίας.
3. Ο ύπνος
Πολλές φορές οι υπερβολικές ώρες ύπνου, αλλά και η έλλειψη ύπνου ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ημικρανίας.
4. Η διατροφή
Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο «δραστικές» στον καθένα. Γνωρίστε ποιες είναι και περιορίστε τις (ή αντικαταστήστε τις) αν ταλαιπωρήστε συχνά από ημικρανίες:
-Το κόκκινο κρασί
-Η σοκολάτα μπορεί να δημιουργήσει αγγειοδιαστολή λόγω μιας ουσίας που περιέχει
-Η σάλτσα σόγιας που τη συναντάμε κυρίως στην κινέζικη κουζίνα
-Οι σταφίδες, τα αβγά, τα τυριά, τα κάστανα, τα λουκάνικα αλλά και τα εσπεριδοειδή είναι «ύποπτα» για την εμφάνιση ημικρανίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
-Τα αναψυκτικά τύπου cola
5. Έλλειψη μαγνησίου
Το σωματικό και το συναισθηματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε ημικρανίες. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να σας βοηθήσουν συμπληρώματα μαγνησίου σε χάπια ή ενέσεις. Θα πρέπει όμως πρώτα να ελέγξετε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας για να διαπιστώσετε αν πράγματι σας λείπει. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
6. Ο αυχένας και τα δόντια
Τα άτομα που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο αλλά και όσοι έχουν προβλήματα στα δόντια( κάποιο χαλασμένο δόντι ή ευαισθησία) είναι συχνά «θύματα» της ημικρανίας.
7. Το υψόμετρο
Η μείωση της πίεσης του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει την πλειοψηφία μετά τα 3.000 μέτρα ενώ στα 2.000 μέτρα κρίση ημικρανίας παθαίνουν όσοι έχουν προδιάθεση.
8. Η περίοδος
Στις γυναίκες και συνήθως σε αυτές που έχουν αλλαγές στον έμμηνο κύκλο είναι συχνή η εμφάνιση της ημικρανίας λόγω των ορμονικών μεταβολών. Τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) παίζουν σημαντικό ρόλο με τα 2/3 των γυναικών στην Ελλάδα να υποφέρουν από αυτές.
9. Ευαισθησία στη γλουτένη
Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη. Μπορεί να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς στην πραγματικότητα να έχετε κοιλιοκάκη, που είναι μια πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη είναι να σταματήσει να καταναλώνετε κάθε προϊόν που περιέχει γλουτένη για δύο εβδομάδες (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη). Αν αισθάνεστε καλύτερα, τότε μάλλον έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.
Σταματήστε τουλάχιστον για δύο εβδομάδες τη γλουτένη για να λειτουργήσει η δοκιμή. θα πρέπει να αποφεύγετε όμως σε αυτό το διάστημα ακόμη και την πραμικρή ποσότητα γλουτένης, διότι ακόμη και μια απειροελάχιστη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
10. Υπογλυκαιμία
Υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως είναι η λευκή ζάχαρη και τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Όταν τρώτε απλούς υδατάνθρακες, το ζάχαρο στο αίμα σας ανεβαίνει. Στη συνέχεια το σώμα σας παράγει επιπλέον ινσουλίνη, για να διασπάσει τη ζάχαρη, γεγονός που ρίχνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μειώνονται δραματικά. Η πτώση αυτή του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία. Η απάντηση σε αυτό το ενδεχόμενο είναι η ισορροπία στη διατροφή σας και αποφυγή των υπερβολών.
Αν οι ημικρανίες έχουν μεγάλη συχνότητα και ένταση επισκεφτείτε τον ιατρό σας για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης.
πηγή: Iasy.gr