Σύσκεψη για τη λειτουργία της κυβέρνησης με αφορμή την ΕΡΤ – Νέα συνάντηση την Τετάρτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ

samaras kouyvelis venizelosTην Τετάρτη θα συνεχιστεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως αποφάσισαν στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Με αφορμή την ΕΡΤ, επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς έδωσε στους κυβερνητικούς εταίρους μία πρόταση απεμπλοκής, εννέα σημείων.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προγραμματική βάση λειτουργίας της κυβέρνησης και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης.

Το θέμα της ΕΡΤ ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη, αλλά, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η ΕΡΤ δεν είναι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που κάνουν οι τρεις αρχηγοί.

Παραδέχθηκε ότι το κλίμα στη σύσκεψη ήταν φορτισμένο και το απέδωσε στο γεγονός ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα το οποίο δεν το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι με αφορμή την ΕΡΤ ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των τριών κομμάτων.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, χαρακτήρισε τη ΔΗΜΑΡ «επισπεύδουσα δύναμη», αλλά όπως είπε «άλλο οι μεταρρυθμίσεις, άλλο το μαύρο χρώμα στους δέκτες».

Και οι δύο αρχηγοί, αναφερόμενοι στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ζήτησαν η ΕΡΤ να ανοίξει.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ στην πραγματικότητα λέει αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής: Ότι καμιά Κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της».

Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τονίζοντας ότι η ίδια η απόφαση υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ.

Εν τω μεταξύ, διαφορετική ερμηνεία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Oικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Όπως διευκρινίστηκε, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Όπως αποσαφηνίζεται, ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα, κατά την κρίση του, και ανάλογα με τις ανάγκες, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Πηγή: www.skai.gr