Δήμος Βέροιας: Συνεργασία με Ρώσικο δήμο σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, εμπορίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

Dimarxeio veriasMνημόνιο συνεργασίας θα υπογράψει ο δήμος Βέροιας με τον δήμο Πούσκιν – Τσάρσκυ Σέλο της Ρωσίας. Πρόκειται για την πρόταση που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μητροπολίτης και έλαβε καταρχήν έγκριση.

Η ιστορική σπουδαιότητα, τα χαρακτηρισμένα από την UNESCO αξιοθέατα ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και η ορθόδοξη πίστη και κληρονομιά αποτελούν μόνο μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των δυο πόλεων στη βάση των οποίων μπορεί να καλλιεργηθεί μια γόνιμη συνεργασία με αμοιβαία οφέλη.

Τι συνεργασίες θα προβλέπει το μνημόνιο

Πολιτισμός

Ανταλλαγή πληροφοριών και συμμετοχή με αντιπροσωπείες σε τοπικές εορτές και σε εκδηλώσεις στους τομείς παράδοσης, θρησκευτικής κληρονομιάς, εκπαίδευσης, μουσικής και θεατρικής τέχνης, επιστημών και αθλητισμού. Ευρύτερα η συνεργασία αποσκοπεί στην:

• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση, συντήρηση και προβολή των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στις δυο πόλεις
• Ανάπτυξη προγραμμάτων για την αμοιβαία γνωριμία της θρησκευτικής κληρονομιάς κάθε περιοχής
• Ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών
• Ανάπτυξη επαφών μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
• Ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ αθλητικών σωματείων και συλλογών

Τουρισμός

Ενθάρρυνση του τουρισμού μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στις καλύτερες εφαρμοσμένες πρακτικές στον Τουρισμό.
Στο πεδίο του τουρισμού η συνεργασία αποβλέπει στην:

• Ανάπτυξη προγραμμάτων για την ανταλλαγή τουριστικών πληροφοριών
• Προώθηση τουριστικών πληροφοριών σχετικών με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στις δυο πόλεις
• Ανάπτυξη δράσεων γνωριμίας με τα θρησκευτικά μνημεία των δυο περιοχών
• Ενθάρρυνση του οικοτουρισμού
• Ενημέρωση σχετικά με Τουριστικές Εκθέσεις που διοργανώνονται εντός των ορίων των διοικητικών περιφερειών που εδρεύουν οι δυο Δήμοι
• Σύνδεση των Ενώσεων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων καθώς και των Τουριστικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις δυο πόλεις και ευρύτερα στην Περιφέρεια Αγ. Πετρούπολης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εμπόριο και βιομηχανία

• Ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, βιομηχανικής συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών στις καλύτερα εφαρμοσμένες πρακτικές.
• Ανταλλαγή πληροφοριών για Εμπορικές εκθέσεις στο Δήμο Πούσκιν – Τσάρσκυ Σέλο και στο Δήμο Βέροιας αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια Αγ. Πετρούπολης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
• Ενθάρρυνση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών Ενώσεων και Επιμελητηρίων που εδρεύουν στους δύο Δήμους.

Εφαρμογή

Ο Δήμος Πούσκιν – Τσάρσκυ Σέλο και ο Δήμος Βέροιας αμφότεροι:

1. Θα δέχονται πενταμελή επίσημη αντιπροσωπεία στις διάφορες γιορτές της πόλης τους για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε ημερών.
2. Θα δέχονται τριμελή αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων (υπαλλήλων) για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε ημερών για ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών.
3. Θα ερευνήσουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης και άλλων ανταλλαγών - επισκέψεων και δραστηριοτήτων όπως:
α) εκπαιδευτικές επισκέψεις και ενθάρρυνση των άμεσων επαφών μεταξύ των σχολείων
β) καθιέρωση στα σχολεία των δύο πόλεων εκδηλώσεων για την Βέροια και το Πούσκιν
γ) ανταλλαγές ομάδων και οργανωμένων συλλόγων και ιδρυμάτων της πόλης που έχουν σχέση με τον αθλητισμό (αθλητικά σωματεία, σύλλογοι, επαγγελματικές ομάδες κτλ), τον πολιτισμό (θέατρα, χορωδίες, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα κτλ), την προστασία του περιβάλλοντος, τον τουρισμό, το εμπόριο, τη βιομηχανία, την αγροτική ανάπτυξη, την τεχνολογία, τις επικοινωνίες, την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, την εκπαίδευση, καθώς και κάθε άλλο τομέα της κοινωνικοοικονομικής ζωής των δύο πόλεων.
δ) ενθάρρυνση ανταλλαγών αντιπροσώπων του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου
ε) ανταλλαγές – επισκέψεις 8-10 μελών των κέντρων ηλικιωμένων ατόμων των δύο πόλεων
στ) ενημέρωση των εκδόσεων των Δήμων και του άλλου έντυπου ή ηλεκτρονικού υλικού.