ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Την αναγκαιότητα, σε αυτή τη συγκυρία, να απλωθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε νοικοκυριά και δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, στην τοποθέτηση του, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις του ν. 3869/2010», υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κοινωνική στόχευση και αφορά ένα υπαρκτό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς συνιστά βραδυφλεγή βόμβα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. «Την τελευταία τριετία υπήρξε μία δραματική ανατροπή του κεκτημένου ζωής και διαβίωσης χιλιάδων νοικοκυριών. Κάποιοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα, κάποιοι έχασαν αυτό το εισόδημα, την ίδια στιγμή που οι δανειακές τους υποχρεώσεις ήταν πιεστικές. Η δυσκολία αυτών των ανθρώπων να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, αποτελεί, όπως επισήμανα και πριν, κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.
Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών, όπως σημείωσε ο κ. Βεσυρόπουλος, τροποποιεί και επικαιροποιεί τον προηγούμενο νόμο του 2010, αντιμετωπίζει προβλήματα που καταγράφηκαν στην εφαρμογή του, καθώς επίσης ανεπάρκειες και ατέλειες ενώ για πρώτη φορά το Κράτος, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών, παρεμβαίνει σε μία ιδιωτική σύμβαση ιδιωτών και τραπεζικών ιδρυμάτων. «Αντιλαμβάνονται όλοι ότι τα κριτήρια αλλά και το κανονιστικό πλαίσιο που προσδιορίζει τους δικαιούχους είναι αυτά που πρέπει. Είναι αμιγώς κοινωνικά, πραγματιστικά και ορθολογικά κριτήρια. Πρώτα και κύρια, οι δυνητικά δικαιούχοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας και διευκόλυνσης είναι περισσότεροι. Κατά δεύτερο λόγο, επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες αίτησης και έγκρισης. Καθιερώνεται ο προδικαστικός συμβιβασμός, που αποτελεί ουσιαστική και πρακτική μεταρρύθμιση. Δίνει τη δυνατότητα συμβιβασμού σε πιστωτές και δανειολήπτες, χωρίς αντιδικίες και κυρίως χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι δανειολήπτες με τα έξοδα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των τεσσάρων ετών με τις ειδικές ρυθμίσεις και την περίοδο χάριτος, οι δανειολήπτες επιστρέφουν στην αρχική σύμβαση, χωρίς να υπάρχει μεταβολή των όρων της. Είναι επίσης σημαντικό ότι η ένταξη στο πρόγραμμα, προστατεύει πολλούς δανειολήπτες και νοικοκυριά από την ένταξη στον Τειρεσία και την απώλεια της πιστοληπτικής τους ικανότητας» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Σφοδρή κριτική άσκησε κατά την ομιλία του, σε όσους παρά τη σοβαρότητα των στιγμών, επιλέγουν τη στείρα άρνηση, τον λαϊκισμό και αρνούνται να αναγνωρίσουν θετικές διατάξεις και να συμβάλουν, ρεαλιστικά και σε πνεύμα συνεννόησης, και στη βελτίωση άλλων διατάξεων. «Αυτοί που προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τη θετική στόχευση και συμβολή αυτού του νομοσχεδίου, δεν θέλουν να την δουν. Έχουν επιλέξει τη στείρα άρνηση, το λαϊκισμό. Ακούσαμε μέχρι και για διαγραφή χρεών. Πόσοι αλήθεια στην κοινωνία πιστεύουν ακόμα αυτούς που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες εν γνώση τους ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και κυρίως ότι δεν θα κληθούν ποτέ οι ίδιοι να πραγματοποιήσουν αυτές τις ανεδαφικές υποσχέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.