Παρουσιάστηκε στα Ριζώματα το βιβλίο του Γ. Τσιαμήτρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

book tsiamitrosΈγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Τσιαμήτρου Γιάννη με τον τίτλο 'ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΑ ΠΙΕΡΙΑ- Ένας κόσμος που χάνεται' στις 7-6-2013, ημέρα Παρασκευή στις 8.00μμ και στο Γυμναστήριο-αίθουσα τελετών του Γυμνασίου Ριζωμάτων. Ο κόσμος των Ημαθιώτικων Πιερίων τίμησε με την παρουσία του τον συγγραφέα, καθώς η αίθουσα τελετών του Γυμνασίου ήταν κατάμεστη. Ακολούθησε επιτυχημένη παράσταση με τοπικούς χορούς και τραγούδια από τα τμήματα (εφήβων & ενηλίκων) του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ριζωμάτων.

Την παρουσίαση έκανε ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουμπούκης. Αποσπάσματα από το βιβλίο ανάγνωσε ο Δ/ντής του Δημοτικού σχολείου Ριζωμάτων κ. Μιχάλης Μπούρας και τον συντονισμό της όλης παρουσίασης είχε η προϊσταμένη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Ν. Ημαθίας κ. Νόπη Σκεντερίδου. Ο συγγραφέας στο τέλος ανέπτυξε του λόγους για τους οποίους συνέγραψε αυτή την μελέτη. Η Βουλευτής Ημαθίας κ. Γεωργία Μπατσαρά τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της .

Το Γυμνάσιο Ριζωμάτων με Δ/ντή τον κ Μιχάλη Μπίκο και οι εκδόσεις 'IWRITE publications-Θεσ/νικη', (υπεύθυνοι έκδοσης του βιβλίου) στάθηκαν αρωγοί στην όλη εκδήλωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η λαογραφική μελέτη του Τσιαμήτρου Γιάννη αποκτά εγκυρότητα και βαρύτητα γιατί είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας και επιτόπιας έρευνας 25 περίπου ετών στην περιοχή. Άλλωστε, ο συγγραφέας εργάστηκε ως καθηγητής και Δ/ντής όλα αυτά τα χρόνια στο Γυμνάσιο Ριζωμάτων. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο Α. Μπουσμπούκης, ο συγγραφέας δεν έγραψε το βιβλίο σαν ερευνητής, αλλά σαν ένα μέλος της κοινωνίας των Ημαθιώτικων Πιερίων.

Ο κ. Μπουσμπούκης με παραστατικότητα, γλαφυρότητα και εμπεριστατωμένη γνώση αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου και ανέλυσε ένα-ένα τα κεφάλαια του. Συγκεκριμένα, στην αρχή του βιβλίου παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία για την Πιερία (προϊστορικοί, αρχαϊκοί, κλασικοί χρόνοι, Ρωμαιοκρατία, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία και νεότεροι χρόνοι).

Στο δεύτερο κεφάλαιο παρέχονται στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος για τον τέως Δήμο Μακεδονίδος (Ριζώματα, Σφηκιά, Δάσκιο, Πολυδέντρι, Χαράδρα, Ελαφίνα) με λεπτομερή αναφορά σε όλα τα επίπεδα (χωριά, μνημεία, πολιτισμικά στοιχεία, φυσική γεωγραφία, φυσικό περιβάλλον, υπηρεσίες, δραστηριότητες κλπ).

Το κύριο μέρος (3ο κεφάλαιο) απαρτίζεται από τα 'Λαογραφικά', όπου περιγράφονται με σαφήνεια ο παραδοσιακός γάμος, τα ήθη-έθιμα & χοροί στον κύκλο του χρόνου, η ενδυμασία, οι παραδοσιακοί χοροί και η περιγραφή της γκάιντας, τα τραγούδια, τα τοπωνύμια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα εδέσματα και τα παιχνίδια, τα παραφυσικά φαινόμενα και το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα.

Τέλος, το βιβλίο συνοδεύεται από DVD, το οποίο διευκολύνει τον αναγνώστη να απολαύσει μια αυθεντική ακουστική και οπτική εικόνα των τραγουδιών και χορών αντίστοιχα της περιοχής