Πρωτοβουλία Αγροτών: "Χαριστική βολή η χαλαζόπτωση"

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

xalazi naousaXαριστική βολή για την περιοχή χαρακτηρίζει η "Πρωτοβουλίου για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος" την ζημιά που προκάλεσε η χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση. Στην ανακοίνωση αναφέρει: "Τη χαρακτηριστική βολή δέχθηκε η παραγωγή φρούτων και το σύνολο της τοπικής οικονομίας της κεντρικής Μακεδονίας από τη χθεσινή χαλαζόπτωση.

Τεράστιες περιοχές ροδακίνων αλλά και κερασιών , αχλαδιών , μήλων και αμπελιών, υπέστησαν ακόμη και ολική καταστροφή , με ανυπολόγιστες συνέπειες για το εισόδημα του αγρότη , τις εξαγωγές πολλές από τις οποίες μάλλον θα ακυρωθούν , τα εισοδήματα και την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από την επεξεργασία των προϊόντων αυτών. Είναι δυστυχώς τέτοια τραγικά γεγονότα που τονίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για την παραγωγή εθνικού πλούτου , την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος καλεί την κυβέρνηση , το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να δράσουν άμεσα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των αγροτών και όλων των ενδιαφερομένων :

• Να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέποντα από τον ΕΛΓΑ για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών.
• Να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στις υπόλοιπες κατηγορίες των εμπλεκομένων.
• Να σχεδιάσουν ένα συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων τις κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία".