Νέα ερώτηση του ΚΚΕ για το χαλάζι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ

xalaziΕρώτηση στην Βουλή για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δενδροκαλλιέργειες από έντονη χαλαζόπτωση στις Π.Ε. Ημαθίας & Πέλλας κατέθεσε στην Βουλή το ΚΚΕ. Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

"Για μια ακόμη φορά στη φετινή χρονιά οι δενδροκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας έρχονται αντιμέτωποι με τη σφοδρότητα των στοιχείων της φύσης. Βρίσκονται σε απόγνωση γιατί, μετά τον παγετό της 17ης Μάρτη & τη χαλαζόπτωση στις 7 Απρίλη, ήρθε η έντονη χαλαζόπτωση το απόγευμα της 10ης Μάη να αποτελειώσει στα χωριά τους, ότι είχε απομείνει επάνω στα δένδρα.
Το χαλάζι σε μέγεθος πρώιμου ροδάκινου έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα μεγάλο κομμάτι του κάμπου στην Ημαθία (περιοχές Νάουσας, Βέροιας & Αλεξάνδρειας) και στην Πέλλα (ιδιαίτερα τα χωριά της περιοχής Σκύδρας).
Την ίδια στιγμή και για πολλοστή φορά δε λειτούργησε το πολυδιαφημισμένο από τις Κυβερνήσεις Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Το αποτέλεσμα ήταν να μη πετάξουν τα αεροπλάνα και να μείνουν απροστάτευτα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, παρ' όλο που ο ΕΛΓΑ έχει δημιουργήσει αποθεματικό με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών των παραπάνω περιοχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να γίνουν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών από παγετό και χαλαζοπτώσεις;
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες, των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ' αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ & όλων διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ με το οποίο θα επρόκειτο να προστατευθούν και οι αγρότες των παραπάνω περιοχών από τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις;".