Τριπόταμος, ο "χαμένος θησαυρός"

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

tripotamΤου Ιωάννη Δαμ. Ακριβόπουλου

Συγκεκριμένα το Ασπρονέρι. Ο Άξος.

Μία απίστευτης ομορφιάς τοποθεσία ελάχιστα χλμ έξω από την πόλη. Στον πιο τουριστικό οδκό άξονα της. Αυτόν του ΧΚ Σελίου.

Οι προδιαγραφές του αποστομωτικές! Ποτάμι, χώρος αναψυχής, θεατράκι, πάρκινγκ, σκιά, μυρωδιές της φύσης, εύκολη ασφάλτινη πρόσβαση, ανυπέρβλητη ομορφιά γεμάτη πλατάνια και ψηλότερα γεμάτη πεύκα.

Χώρος προφυλαγμένος από τον αέρα, δροσερός ενώ σε πολλά σημεία είναι εφικτό ακόμα και ένα υγειινό παγωμένο... μπανάκι!

Λίγη προσοχή χρειάζεται στη μεγάλη τεχνητή στέρνα η οποία λόγω βάθους και πρανών εγκυμονεί κινδύνους.

Βλέπεται κάποτε ήταν, πολύ σωστά, περιφραγμένη αλλά η περίφραξη ρήμαξε ... Ίσως αν γίνει που δεν το εύχομαι, κάποιο ατύχημα... να την ξαναπεριφράξουν.

Οι ντόπιοι λένε πως το θεατράκι και οι λοιπές εγκαταστάσεις είναι ημιτελείς. Αφήνουν να εννοηθεί ότι κάτι δεν πήγε καλά... Δεν γνωρίζω.

Με μια παρέμβαση που δεν κοστίζει τα λεφτά (και όσο υπάρχουν... ΕΣΠΑ) ο χώρος έχει πολύ καλύτερες προδιαγραφές από τη "σφηκοφωλιά" του Άλσους Παπάγου, ενώ τα διάφορα "River Party" αντί του Αλιάκμονα θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενηθούν εδώ μαζί με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, συναυλίες και παραστάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που προτείνεται είναι η εκμετάλλευση των υδατοπτώσεων που μέσω ενός ή δύο ΜΥΗΣ (μικροί υδροηλεκτρικοί ηλεκτρικοί σταθμοί) θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη ΔΕΥΑΒ σε σημαντικό τοπικό παίκτη παραγωγής ρεύματος.
Ως γνωστόν η ηλ. ενέργεια βαδίζει ολοταχώς προς απελευθέρωση.

Επίσης το μέρος είναι ότι πρέπει για τα πιτσιρίκια.
Όχι μόνο για να παίξουν αλλά κυρίως για να εκπαιδευθούν περιβαλλοντικά.
Είναι βλέπετε εύπλαστος ο χαρακτήρας τους και οι κατάλληλες "εικόνες" θα τα αποτρέψουν όταν μεγαλώσουν ώστε να πετάνε μπάζα και σκουπίδια στις ρεματίες...

Σαν γενικό συμπέρασμα το μέρος παρακμάζει μαζί με το υπόλοιπο ποτάμι.
Οι σπασμένες λάμπες και το ύψος των αγριόχορτων το μαρτυρούν.
Οπουδήποτε αλλού να βρισκόμασταν αυτά τα μέρη θα ήταν κοσμήματα.
Εδώ στη Βέργια οι περισσότεροι ούτε καν τα γνωρίζουν...

Αντί να δοθεί βάρος στην ανάπλασή... τους, προτιμήθηκαν και προτιμούνται άλλα αμφιλεγόμενα έργα με σχεδόν μηδενική ανταποδοτικότητα και προσδοκώμενη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.