Αντίθετοι με τον σχεδιασμό του Υπουργείου οι φιλόλογοι Ημαθίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

aithoysa sxoleioO Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας στην έκτακτη Γενική του Συνέλευση εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: "Τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας την Παρασκευή 7/6/2013 σε έκτακτη Γενική Συνέλευση μας συζητήσαμε θέματα που αφορούν του Φιλολόγους, αλλά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα :

Α. Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανελέητη πολιτική, που προωθεί τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, τη μισθολογική μας συρρίκνωση, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, αλλά και απολύσεις, μας επιβάλλει το καθεστώς της επιστράτευσης και συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ , μας συκοφαντεί για «φυγοπονία». Κοντά σʼ όλα αυτά ,έρχεται να προστεθεί η εφαρμογή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας στο χώρο της εκπαίδευσης, προσβάλλοντας έτσι το τεκμήριο της αθωότητας και ανοίγοντας το δρόμο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις σʼ έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο με στόχο τον τρομοκρατημένο και φιμωμένο εκπαιδευτικό.

Β. Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορούμαστε πως μέσα στις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας είναι να δίνεται ως αντικείμενο 1ης ανάθεσης, το μάθημα της Ιστορίας σε καθηγητές άλλων ειδικοτήτων (ξενόγλωσσους, θεολόγους, κοινωνιολόγους) με προοπτική στο στόχαστρο να τεθεί και το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Οι σχεδιασμοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως βαθύτατα αντιεπιστημονικοί, αντιπαιδαγωγικοί και στόχο τους έχουν την περαιτέρω υποβάθμιση των μορφωτικών αγαθών και υπηρεσιών του Δημόσιου Σχολείου, αλλά και την καλλιέργεια και υποδαύλιση αντιπαραθέσεων μεταξύ των ειδικοτήτων προκειμένου η ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής να μείνει στο απυρόβλητο.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Πρέπει να παύσει η λογική ανάθεσης της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και γενικότερα όλων των μαθημάτων να πραγματοποιείται με τη λογική της κάλυψης κενών και της τυπικής διεκπεραίωσης του ωρολογίου προγράμματος, αλλά να ισχύουν αποκλειστικά επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια. Είναι δικαίωμα του Ελληνικού λαού, τα παιδιά του να αποκτούν υψηλού επιπέδου μόρφωση μέσα σʼ ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σχολείο.

Τέλος καταδικάζουμε το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης και απαιτούμε στο πλευρό του Σωματείου μας την άρση του.

Ζητάμε την κατάργηση του Ν. 4093/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4111/2013 ώστε το Πειθαρχικό Δίκαιο να συμβαδίζει με τις επιταγές του κράτους δικαίου, το Σύνταγμα της χώρας και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές μας να πλαισιώσουν την αγωνία μας και τον αγώνα μας για την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου".