Το Χρυσό Κλειδί της Βέροιας στον Πατριάρχη Μόσχας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

dimarxos patriarxis mosxasTο Χρυσό Κλειδί της πόλης απένειμε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο απένειμε στο Βήμα Αποστόλου Παύλου η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλζόγλου. "Σας υποδεχόμαστε από την Μεγάλη Χώρα της Ρωσίας στον ταπεινό αυτό κόμβο της Ιστορίας, την όμορφη Βέροια, την πόλη η οποία διετέλεσε κέντρο πολιτισμού με τις ανεπανάληπτες προσωπικότητες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλοσόφου Αριστοτέλους, του Αποστόλου Παύλου και των συνεργατών του Σωσιπάτρου, Κάρπου και Ονησίμου,
του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννου Κατακουζινού, της αγίας οικογένειας του Γρηγορίου Παλαμά,
των επιφανών και αφανών ασκητών, ηρώων, λογοτεχνών..." ανέφερε στο καλωσόρισμά της η κ. Ουσουλτζόγλου και πρόσθεσε:

"Σας υποδεχόμαστε από τη Μεγάλη Χώρα των Ρώσων, που πρόκοψε και άνθησε στον Πολιτισμό και στην Πίστη από τους Μακεδόνες Ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, αλλά και τον πρώτο μαθητή τους Κλήμη Αχρίδος, Βεροιώτη συντοπίτη μας Άγιο, ο οποίος και εφεύρε το Κυριλλικό Αλφάβητο και το ονόμασε έτσι προς τιμήν του πνευματικού του Πατρός...

Σας υποδεχόμαστε από την χώρα των Ρώσων, που μεγαλούργησε στην Ορθοδοξία τόσο κατά την διάρκεια των Μεγάλων Τσάρων όσο και κατά την περίοδο των συγχρόνων Ρώσων Νεομαρτύρων που τα ηρωικά τους παλέσματα αφήνουν άφωνο τον κόσμο της ολιγοπιστίας και αθεϊας.

Ως Δήμαρχος, με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Πολίτες της Περήφανης Πόλεως της Βέροιας, σας εκφράζω την τιμή που αισθανόμαστε για το πρόσωπό σας και προς τον Θρόνο της παγκοσμίως πολυπληθυστέρας Εκκλησίας στην Ορθοδοξία που εκπροσωπείτε.

Σας καλωσορίζουμε στην ταπεινή αυτή και μικρότατη κουκίδα στον Άτλαντα, ασήμαντη σήμερα, που όμως μετράει χιλιάδες σελίδες Ιστορίας και Πολιτισμού.

Και για την ειλικρινή σας προς εμάς αγάπη, ως σύμβολο της δικής μας ευγνωμοσύνης,
σας προσφέρουμε το χρυσό κλειδί της Μικρής Ιερουσαλήμ (όπως αποκαλείται από τους Ιστορικούς η πόλη της Βέροιας), χαιρετίζοντας έτσι το προσκύνημά σας στους μεγάλους σταθμούς της δοκιμαζόμενης Ελλάδας".

Από την πλευρά του ο κ. Κύριλλος μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Ο Θεός να στηρίξει τον ελληνικό λαό cσ' αυτή τη χαλεπή εποχή, να στηρίζει και το λαό της Ρωσίας και όλους των λαούς που πιστεύουν στο μήνυμά του» τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας, στον χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι παρά την κρίση «δεν πρέπει να φροντίζουμε μόνο για τα υλικά, αλλά και για τα πνευματικά αγαθά, για τη σωτηρία της ψυχής μας».

Από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην ιστορική πόλη της Βέροιας, συνεχάρη την τοπική μητρόπολη για τα "Παύλεια", που διοργανώνονται προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου και τόνισε τις καλές σχέσεις που συνδέουν την πόλη με την ρωσική εκκλησία και τον ρωσικό λαό.

«Στην μητρόπολή σας, όπως γνωρίζω, ευλαβούνται και ρώσοι άγιοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Κύριλλος, αναφερόμενος στον 'Αγιο Λουκά, αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, που όπως είπε «έζησε στην χαλεπή και φοβερή εποχή της Θεομαχίας» και «προβάλλει ως παράδειγμα προσήλωσης στην πίστη και το χριστιανικό έλεος».