Ερευνητικό πρόγραμμα αξιολόγησης νέων ποικιλιών στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

Την Τρίτη 3 Ιουνίου 2013 υπογράφηκε από τον νέο Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, συμφωνητικό για απευθείας ανάθεση πραγματοποίησης ερευνητικού προγράμματος αξιολόγησης νέων ποικιλιών και υποκειμένων στο Ι.Φ.Δ., με την χρηματοδότηση 17 συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων της Ημαθίας και Κοζάνης. Οι φορείς που συμπράττουν είναι με αλφαβητική σειρά οι: Agro Q O.E., FARMA CHEM, VENUS growers, Α.Σ. Αγροτική Ανάπτυξη, Α.Σ. Βελβεντού «Δήμητρα», ΑΣ Επισκοπής, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, ΑΣΟΠ Επισκοπής, Βίτρο Ελλάς Α.Ε., ΔΕΛΚΟΦ Α.Ε., Φυτώρια Αποστόλου, Φυτώρια Δανιηλίδη, Φυτώρια Μίλη, Φυτώρια Π. Μπουρδάνος, Φυτώρια Πουλτσίδη και Φυτώρια Τσεσμελή.

Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται να γίνει αξιολόγηση σε τουλάχιστον 66 νέες ποικιλίες επιτραπέζιου και κονσερβοποιήσιμου ροδάκινου και νεκταρινιάς, 16 ποικιλίες κερασιάς, 17 ποικιλίες βερικοκιάς, 15 ποικιλίες μηλιάς και 9 ποικιλίες αχλαδιάς. Η σημασία του έργου είναι μεγάλη γιατί η εισαγωγή και διάχυση στην Ελληνική αγορά νέων ποικιλιών που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό είναι αναγκαίο να έπεται της αξιολόγησής τους στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, και μειώνει το ρίσκο που μπορεί να πάρουν οι παραγωγοί βάζοντας μία καινούργια ποικιλία.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, καθ. κ. Σ. Χαρουτουνιάν επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ι.Φ.Δ. στη Νάουσα συνοδευμένος από τους γενικούς διευθυντές των οργανισμών που πρόσφατα συγχωνεύτηκαν για τη δημιουργία του, ενημερώθηκε για την πορεία του έργου του Ινστιτούτου και εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση και συμπαράσταση στο έργο που πραγματοποιείται.