Ενημερωτικό πρόγραμμα το Σάββατο στην Βέροια για τον ρόλο της διατροφής στην υγεία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

diatrofi veriaΟ Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης  θα πραγματοποιήσουν ανοικτή ομιλία για το κοινό και για τους επαγγελματίες της υγείας με θέμα: «Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και την θεραπεία ασθενειών», στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Σάββατο 8 Ιουνίου. Η εκδήλωση θα είναι χωρισμένη σε δυο μέρη.

Το πρώτο μέρος αφορά τους επαγγελματίες της υγείας. Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η ημερίδα που απευθύνεται σε, γιατρούς, διατροφολόγους, νοσηλευτές κτλ, με θέμα:

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ. Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι για να ακολουθήσει η προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό. Η ημερίδα διεξάγεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος: "Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού" και με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ 2007-2013)

Η ημερίδα για το κοινό στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της σωστής διατροφής στην προάσπιση της υγείας και την συμβολή της στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα). Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για να συμμετάσχουν στο δωρεάν πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης που θα διεξάγεται στο Δημοτικό Ιατρείο και θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διαιτολογική παρακολούθηση, τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς και μετρήσεις σύστασης σώματος.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής ομιλίας για το κοινό, με τη συνεργασία της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν αιμοληψίες για προσδιορισμό βιοχημικών παραμέτρων, ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΑΚΧΑΡΟΥ, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ, HDL, LDL και ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, 12.00 – 14.00 μ.μ.

Για το πρόγραμμα αυτό, δόθηκε την Τετάρτη συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Βέροιας. Η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, εξωτερικός εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας σημείωσε: «Δημιουργήθηκε πρόγραμμα ΕΣΠΑ με θέμα την διατροφή. Το πρόγραμμα θα γίνει σε 50 δήμους. Το πρώτο σκέλος έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας με ημερίδα. Μετά την ημερίδα, θα γίνει ομιλία για το κοινό με θέμα τον ρόλο της διατροφής σε θέματα ορισμένων παθήσεων. Όσοι δημότες δηλώσουν συμμετοχή, στο Δημοτικό Ιατρείο θα ξεκινήσουν τις μετρήσεις. Θα συμμετάσχουν 90 δημότες, από όλες τις ηλικίες, που θα πληρούν κάποια κριτήρια (είτε είναι παχύσαρκοι, είτε έχουν σακχαρώδη διαβήτη κλπ). Θα πάρουν διαιτολόγιο και κάθε μήνα θα τους παρακολουθούμε κάνοντας μετρήσεις».

Η δήμαρχος Βέροιας είπε: «Βλέπω ότι υπάρχουν προβλήματα με την διατροφή και στρεβλή ενημέρωση. Προβλήματα που δημιουργούνται στους νέους. Ότι μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό. Τουλάχιστον όσο έχουμε ακόμη να φάμε. Το συμμαχία είναι δυνατός τίτλος για την εκδήλωση. Συμμετέχουν άνθρωποι και οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν σε ζητήματα πρόληψης. Το ένα σκέλος έχει σχέση με την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και το άλλο με την ενημέρωση του κοινού. Στο Δημοτικό ιατρείο έχουμε προχωρήσει προγράμματα προληπτικής ιατρικής».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάκης Ισαακίδης τόνισε: «Είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης αλλά ταυτόχρονα και θεραπείας. Σε αυτό το πρόγραμμα προστέθηκε και η εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Στόχος να γίνει γνωστό πώς μπορεί να γίνει μια καλή διατροφή και όσον αφορά την πρόληψη όσο και την διατροφή για ορισμένες παθήσεις. Δώσαμε με χαρά την άδεια για μια τέτοια διαδικασία που έλλειπε από την περιοχή μας».

Ο Παυλίδης ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Ιατρείου πρόσθεσε: «Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να συνδέσουμε τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς με το Δημοτικό Ιατρείο. Χαιρόμαστε που έρχεται αυτή η πρωτοβουλία τώρα. Είναι μια πύλη το Δημοτικό Ιατρείο για τέτοιες πρωτοβουλίες»