Παρουσίαση στην Βέροια του βιβλίου «Εμπόδιον λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

katsavos vivlioH Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας θα παρουσιάσουν το βιβλίο τοπικής ιστορίας του Δημητρίου Κατσαβού, «Εμπόδιον λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο».

Η παρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 7μμ στην Βιβλιοθήκη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιώργης Μελίκης, συγγραφέας, λαογράφος, δημοσιογράφος,  και Γιάννης Μοσχόπουλος, ιστορικός, δικηγόρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας του συγγραφέα να συγκεντρώσει πληροφορίες, να καταγράψει ανθρώπους, στιγμές και συναισθήματα, ήθη, έθιμα και αντέτια, να ανακαλέσει μνήμες και φωτογραφικά ενθυμήματα των κατοίκων, να βυθιστεί στη σοφία και τη γνώση της τοπικής βιβλιογραφίας και των ανθρώπων της και να καταθέσει όλα αυτά ως «κιβωτό μνήμης» στην επόμενη γενιά, την οποία ενέπλεξε στο παραπάνω εγχείρημα στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος του οποίου είχε την ευθύνη και «έτρεξε» στο σχολείο με τους μαθητές με τίτλο: «Υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας βιωματικά, στη συγγραφή ενός βιβλίου Τοπικής Ιστορίας».

Βιογραφικό σημείωσα του συγγραφέα

Γεννήθηκε το 1965 στην Κουλούρα Ημαθίας, όπου μεγάλωσε και μαθήτευσε στο σχολείο του χωριού του, του οποίου τώρα είναι διευθυντής.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του ιδιότητας και του διοικητικού του έργου, πλέον, στην εκπαίδευση προσπάθησε και εξακολουθεί να παλεύει για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, με έντονα τα στοιχεία της ελευθερίας και της δημιουργικής έκφρασης για δασκάλους και παιδιά.

Παράλληλα (και μαζί με τη σύζυγό του, Περηφανοπούλου Δέσποινα), ασχολείται τα τελευταία 25 χρόνια με τον εικαστικό χώρο δημιουργώντας έργα (βυζαντινές εικόνες, γοργόνες…) με έντονο το προσωπικό ύφος, στηριγμένα όμως στα στοιχεία της παράδοσής μας, και πραγματοποιώντας εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ερμούπολη…) και το εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία…) για τις οποίες απέσπασε θετικές κριτικές και σχόλια από φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ιερά Μητρόπολη Βεροίας…) αλλά και καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου (Γιάννης Βράνος, Χριστόδουλος Χάλαρης…).

Τα τελευταία 2 χρόνια επιστρέφοντας στο γενέθλιο τόπο και το σχολείο του οποίου υπήρξε μαθητής αφιερώθηκε ολόψυχα σ’ αυτό και οι προσπάθειές του άρχισαν ήδη να αποφέρουν καρπούς.