Μ. Τρεμόπουλος: Το κουφάρι της «Αμάλθειας» Ημαθίας να γίνει πραγματική αγορά της Περιφέρειας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

tremopoulosTο ζήτημα της αξιοποίησης της Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας και της πραγματικής στήριξης της αγροτικής παραγωγής με τη διαφανή λειτουργία του Ενιαίου Φορέα της «Αμάλθειας», έθεσε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στην αναλυτική επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας- Αλληλεγγύης» καταλογίζει ευθύνες σε όσους σπατάλησαν τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να καταλήξουν σήμερα οι κτηριακές υποδομές της Αγοράς να είναι ένα κουφάρι. Και ενώ θα μπορούσε, σε συνεργασία με τους φορείς, η Αγορά «να αποτελέσει εξαγωγικό και διαμετακομιστικό κέντρο νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και έκθεση γεωργικών προϊόντων για τη Βαλκανική και Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές», όπως πρόβλεπε ο νόμος του 1997.

Ακολουθεί η επερώτηση:

"Στην Ημαθία και στην περιοχή Κουλούρα, ακόμη συνεχίζουν να στέκονται όρθιες οι ημιτελείς κτιριακές υποδομές της «Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας». «Περιφερειακή Αγορά» μόνο κατ' όνομα βέβαια, αφού δεν λειτούργησε ποτέ. Χρηματοδοτήθηκε από την τότε ΕΟΚ με 1 δισ. δρχ. τη δεκαετία του ΄80.

Η θέση της είναι κομβική. Βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο μέσον της απόστασης Ηγουμενίτσα-Κήποι Έβρου, πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό δίκτυο (γραμμή Φλώρινα-Βέροια-Πλατύ-Θεσσαλονίκη). Οι κτιριακές υποδομές μέσα σε ένα χώρο 357 στρ. περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις περίπου 12.000 τ.μ. (καταστήματα, εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, χώρους για ψυγεία οπωροκηπευτικών κ.τ.λ.), που χρόνια τώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτες, εγκαταλελειμμένες και λεηλατημένες.

Με βάση το Ν. 2538/1997 ορίστηκε ότι η αγορά της Κουλούρας παραχωρείται με σκοπό «να αποτελέσει εξαγωγικό και διαμετακομιστικό κέντρο νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και έκθεση γεωργικών προϊόντων για τη Βαλκανική και Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές».

Το 2004 συστήνεται ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε.", στην οποία συμμετέχουν η νομαρχία Ημαθίας –νυν Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας – με ποσοστό 51%, ο Δ. Απ. Παύλου –νυν Δ. Βέροιας- με 24% και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) με 25%.

Το 2005 η διαχείριση της αγοράς παραχωρείται στην «ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΕ» που πλέον αποτελεί νομικό πρόσωπο της Περιφέρειας Κ.Μ., την οποία εκπροσωπούν οι Περιφ. Σύμβουλοι κ. Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος και κα Μπατσαρά Γεωργία, και πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ποτέ, και στα χρόνια της εγκατάλειψης που ακολούθησαν, τα ημιτελή της κτίρια έγιναν προεκλογική «σημαία» ...πάσης φύσεως πολιτευτών, ενώ λεηλατήθηκε άγρια με αποτέλεσμα να εμφανίζει εικόνα κουφαριού. Κανένας δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες, αλλά ούτε τις ποινικές στις παρανομίες που καταγγέλθηκαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκο Ουλσουτζόγλου, «Σε διάστημα περίπου δύο χρόνων θα ξοδευτούν 1.700.000.000 δρχ., ποσό αστρονομικό για την εποχή, αλλά η ολοκλήρωση του έργου βγαίνει έξω από τους χρονικούς σχεδιασμούς, μιας και οι εργολάβοι ανέβαζαν συνεχώς τον πήχη. Μόνο για τα χωματουργικά δόθηκαν 400.000.000 δρχ., λες και έσκαβαν σε γρανίτη».

Σύμφωνα δε με τον πρώην Περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη, υπήρξαν καθυστερήσεις τα προηγούμενα χρόνια αφού «Όλοι οι υπουργοί το ξέρανε το θέμα αλλά ξέρετε επίσης πως λειτουργεί το ελληνικό κράτος» (!)

Κατά καιρούς έγιναν διάφορες εξαγγελίες από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., όπως το 2008 που προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της αγοράς ή το 2010 που ακόμη ανέμενε την αλλαγή χρήσης γης(!) έτσι ώστε η περιοχή να αξιοποιηθεί εμπορικά και τουριστικά (!)

Το Επιμελητηρίου Ημαθίας εδώ και 15 χρόνια ζητά από τη Νομαρχία Ημαθίας να εφαρμόσει τη μελέτη σκοπιμότητας και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τις χρήσεις της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας, όπως λειτουργία Τελωνείου, Χημείου, εμπορικών καταστημάτων, υποκαταστημάτων τραπεζών, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεργείων αυτοκινήτων, κέντρων διακίνησης εμπορευμάτων και άλλα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ουσουλτζόγλου, η Νομαρχία Ημαθίας τα τελευταία 15 χρόνια (επί διοίκησης Βλαζάκη, Σπάρτση και Καραπαναγιωτίδη) δεν έκανε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ στην ΑΕ που συστήθηκε για τη διαχείρισή της, την ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., δεν είναι μέτοχος το Επιμελητήριο Ημαθίας, αν και κάτι τέτοιο προβλέπεται από το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ειδικά με την επιστολή του, στις 4/12/2010, προς τον τότε Νομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδη, αναφέρει ότι το Επιμελητήριο Ημαθίας από την αρχή που ανέλαβε ο κ. Καραπαναγιωτίδης τη διοίκηση της Νομαρχίας, του επισημάνθηκε πως έπρεπε να δοθεί λύση στην αξιοποίηση της Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας, γνωστή σε όλους ως «Αμάλθεια», με τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού εξαγωγικού κέντρου με όλες τις αναγκαίες παράλληλες υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως άλλωστε προέβλεπε η ίδρυσή του με εμφανή το ρόλο του στην οικονομία και τη φυσιογνωμία του νομού. Στο διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα, η διοίκηση της «Αμάλθειας» και ο ίδιος προσωπικά δεν κατόρθωσε να δώσει μία λύση έχοντας διαφορετικές ιδέες για την αξιοποίησή της, ανεφάρμοστες ίσως και ανεδαφικές, φτάνοντας στην τωρινή αποτελμάτωση.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι όλα αυτά τα χρόνια οι υπεύθυνοι δεν κατόρθωσαν να διαχειριστούν τις υπάρχουσες υποδομές για την αξιοποίηση πρώτα και κύρια της αγροτικής παραγωγής του τόπου.

Αλλά και μετά τις 22/2/2012 οπότε και έγινε η τροπολογία-προσθήκη του Ν. 2538/1997 (αρ.22, παρ. 1) με την οποία επιτρέπεται στους χώρους η εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες εξυπηρετούν τις δραστηριότητες της, και ιδίως τελωνείου, χημείου, κτηνιατρείου, υπηρεσίας φυτοπαθολογικού ελέγχου εξαγομένων-εισαγομένων προϊόντων και δημοπρατηρίου, η διοίκηση της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε. συνεχίζει τις «αναπτυξιακές» δηλώσεις και εξαγγελίες:

-24/2/2012: ότι «θα παραχωρήσει κτίρια και οικόπεδο για να γίνει εκεί το Χημείο-Τελωνείο», ότι «τις επόμενες μέρες θα δει αλλά και θα ψάξει χρήματα και πόρους για την αξιοποίηση του χώρου» και ότι «είναι ιδανικός χώρος για λειτουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων»,

-9/9/2012: ότι θα δημιουργηθεί «μια άτυπη επιτροπή η οποία θα έχει ως στόχο να «τρέξει» άμεσα την προώθηση της αξιοποίηση της Πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας»,

-7/9/2012: ότι «για τις χρηματοδοτήσεις η Περιφέρεια θα πρέπει να είναι έτοιμη με ώριμες μελέτες»,

-12/1/2013: ότι «περιμένουμε τη μελέτη κοστολόγησης για την παρέμβαση στα κτίρια».

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που βασίζεται κατά βάση στην πρωτογενή παραγωγή, η οποία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού, και τον χαρακτηρίζει ως προς τα εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικά δρώμενα.

Είναι δυνατό να είμαστε απλοί θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου;

Με δεδομένα ότι:

  • Το τελωνείο της Βέροιας είναι το μεγαλύτερο επαρχιακό τελωνείο μετά από αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κυρίως εξαγωγικό με εννέα φορολογικές αποθήκες και το μεγαλύτερο όγκο διακίνησης τοπικών προϊόντων γης και ζωικού κεφαλαίου σε σχέση με τα όμορα επαρχιακά τελωνεία.
  • Η Χημική Υπηρεσία είναι κατ' ουσίαν ένα τελωνειακό χημείο, το τέταρτο σε αριθμό δειγμάτων.
  • Η Ημαθία μαζί με την Πέλλα κατέχουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας αγοράς στις εξαγωγές κομπόστας.
  • Οι δραστηριότητες του τελωνείου και της χημικής υπηρεσίας Βέροιας επεκτείνονται και σε άλλους τομείς (ναρκωτικά, υφάνσιμα, κατεψυγμένα, άμβυκες κ.α.
  • Η Εγνατία οδός είναι η πύλη εισόδου στο Ν. Ημαθίας και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βρίσκονται περίπου στο μέσο της απόστασης μεταξύ Ηγουμενίτσας και κήπων Έβρου, εντός του άξονα Αθήνας-Αλεξανδρούπολης και με πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Υπάρχει άμεση αναγκαιότητα ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής και της ανάπτυξης του ζωικού κεφαλαίου και της ενδυνάμωση των εξαγωγών.
  • Το Επιμελητήριο Ημαθίας δηλώνει το αίτημα για την παραχώρηση της χρήσης τμήμα του χώρου της Αγοράς, για τη δημιουργία Κέντρου Διακίνησης νωπών και μεταποιημένων προϊόντων, ενώ προτείνει «την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με τη μεταφορά των υπηρεσιών του Τελωνείου, των τμημάτων Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι αρμόδια για τον έλεγχο και τη διακίνηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων, καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης υπηρεσίας ελέγχου», αλλά και τη διαθεσιμότητα του Επιμελητηρίου να γίνει μέτοχος της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., όπως προβλέπεται και από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
  • Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της απομάκρυνσης ή και της κατάργησης του Τελωνείου και της Χημικής Υπηρεσίας εν όψει των αναδιαρθρώσεων των δομών των υπηρεσιών αυτών γενικότερα, στα πλαίσια του πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και στην ανάγκη αντιμετώπισης εκτεταμένης φοροδιαφυγής στο πεδίο του ΦΠΑ και του λαθρεμπορίου.
  • Οι υπηρεσίες του Τελωνείου και της Χημικής υπηρεσίας πρέπει να παραμείνουν στην Βέροια για όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και αφού είναι προφανής η αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων της κυβέρνησης ότι η μείωση των οργανικών μονάδων των τελωνείων γίνεται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν είναι γνωστό ότι η μειωμένη τελωνειακή παρουσία αποδυναμώνει την προσπάθεια μείωσης του λαθρεμπορίου και υπονομεύει τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της τελωνειακής υπηρεσίας. Αυτό που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση των τελωνείων με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Η οικονομική κατάσταση και το συνεχές μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο δεν μας επιτρέπει να ακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις.

Επειδή πιστεύουμε ότι:

  • το ζήτημα της αξιοποίησης της Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας πρέπει επιτέλους να τελειώσει,
  • θα πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των πολιτών και των φορέων τους και οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και αξιοποίηση πρώτα και κύρια της αγροτικής παραγωγής του τόπου μας,

Ερωτώνται ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν ενημερώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα και δεν έγινε απολογισμός των δράσεων της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε., η οποία από το 2011 αποτελεί νομικό πρόσωπο της Περιφέρειας με 5100 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 1000 € καταβεβλημένης, (άρα 5.100.000 €) και Αξία συμμετοχής βάσει του κεφαλαίου στα 51.000 €;

2. Ποιες ήταν οι ενέργειες της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε. όλο το προηγούμενο διάστημα από το 2004, έτος ίδρυσης της, έως σήμερα;

3. Γιατί ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε. αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετος στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων ή μετοχών στο Επιμελητήριο, αν και αυτό προβλέπεται στο σχετικό Π.Δ. και το Επιμελητήριο δηλώνει ότι μπορεί να στηρίξει και οικονομικά την αξιοποίηση του χώρου;

4. Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε. για το επόμενο χρονικό διάστημα;

5. Ποιες κινήσεις προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια Κ.Μ. ώστε να μη μετακινηθούν ή και να καταργηθούν το Τελωνείο και η Χημική Υπηρεσία της Βέροιας αλλά να στεγαστούν στην περιφερειακή αγορά της Κουλούρας;"